Budynki przy Rydygiera 11-19 w obwodzie szkoły przy Anny German

Renata Kozłowska
Zastępca Burmistrza Dzielnicy Żoliborz m. st. Warszawy

Szanowna Pani Burmistrz,

W związku z budową nowej szkoły podstawowej przy ul. Anny German oraz pracami, jakie aktualnie toczą się w Urzędzie Dzielnicy w sprawie ustalenia nowych obwodów szkolnych - jako rodzice dzieci w wieku szkolnym, zamieszkali po nieparzystej stronie ul. Rydygiera apelujemy do Pani o objęcie obwodem nowej szkoły adresów Rydygiera od 11 do 19 oraz Przasnyska 2.

Wielu z nas, jako pierwszych mieszkańców Żoliborza Południowego, latami lobbowało i apelowało o powstanie tej szkoły, to również dzięki nam, naszemu uporowi i wytrwałości, a także naszym głosom w wyborach lokalnych, w budżecie miasta znalazły się pieniądze na jej zbudowanie. Kibicowaliśmy każdemu wydarzeniu z tym związanemu, codziennie mijamy plac budowy szkoły w drodze do sklepów czy miejsc pracy.

Nowa szkoła nie tylko jest nam najbliższa geograficznie (200-600 metrów od dowolnego z wymienionych adresów), ale również komunikacyjnie - do pokonania jest tylko jedna lokalna ulica, co w kontekście bezpieczeństwa dzieci jest dla nas bardzo istotne. Pozostałe dwie szkoły (SP 92, SP 68) leżą w odległości 700-1400 metrów, a aby do nich dotrzeć, należy pokonać ruchliwe skrzyżowania i ulice.

Szkoła jest systemem pozostającym w stałych stosunkach z szerszym środowiskiem i  nie może istnieć bez tych kontaktów. One to - jeśli są prawidłowe - nadają kierunek oraz znaczenie szkolnej pracy. Nowa szkoła to zatem również okazja do budowania i pogłębiania więzi między dziećmi i rodzicami w obrębie danego osiedla, do podejmowania wspólnych inicjatyw i zawierania przyjaźni. Podzielenie Żoliborza Południowego - spójnego i jednolitego geograficznie obszaru Rydygiera-Przasnyska-tory - pomiędzy kilka szkół może to uniemożliwić, a z pewnością zaszkodzi kształtowaniu się lokalnej społeczności.

Z poważaniem,
Mieszkańcy i Wyborcy

Składając podpis, uprawniam Maciej Śnieżek do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.