chodnik wzdłuż ulicy Rakietowej (Wrocław)

My, niżej podpisani zwracamy się z wnioskiem do władz miasta Wrocław, a w szczególności do Prezydenta Miasta Wrocław, szanownego Pana Jacka Sutryka, o wykonania pobocza w formie chodnika dla pieszych przy ulicy Rakietowej. Chodnik na tej ulicy kończy się przy numerze 25/27 – przed wiaduktem AOW. Droga ta stała się bardzo niebezpieczna dla pieszych zwłaszcza po otwarciu łącznika ul. Granicznej z ul. Rakietową. Ruch w tym czasie wzrósł kilkukrotnie. Z drogi tej korzysta bardzo dużo pieszych – przede wszystkim mieszkańcy Muchoboru Wielkiego spacerujący z dziećmi, psami bądź uprawiającymi bieganie, oraz osoby zatrudnione przy ul. Rakietowej . Podczas opadów deszczu piesi muszą wkraczać na jezdnię, ponieważ z powodu braku kanałów ściekowych, woda stoi na poboczu drogi. W związku z tym, że jest to prosty odcinek drogi, kierowcy nagminnie przekraczają dozwoloną prędkość.
Piesi poruszający się wzdłuż drogi niejednokrotnie musieli wręcz uciekać do rowu przed
samochodami. Brak oświetlenia drogi, również sprawia, iż jest to bardzo niebezpieczny
odcinek.
W związku z planowanym otwarciem kolejnego łącznika ul. Rakietowej z ul. Żwirki i
Wigury w Smolcu, mającym na celu usprawnienie ruchu mieszkańcom Gminy Kąty
Wrocławskie, poziom bezpieczeństwa pieszych jeszcze bardziej spadnie. Samochodów
będzie przybywać na tym odcinku.
Nie czekajmy na nieszczęście, które może zdarzyć się w każdej chwili.
Kierując się troską o bezpieczeństwo prosimy o pozytywne rozpatrzenia naszej prośby.

Składając podpis, uprawniam Bożena Synowiec do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.