Do Pani Wójt Teresa Dera przeciwko sprzedaży gminnych działek leśnych nr 390/9; 390/11; 695/3; 700; 703; 716; 750/2; 753; 770 w Dobrej

Po informacji Pani Wójt WKI.GN.1431.9.2019.WC z dnia 20.12.2019r.my  mieszkańcy osiedla domów jednorodzinnych przy ulicach Jodłowej, Poziomkowej, Oliwkowej, Bukowej, Sekwojowej w Dobrej jesteśmy przeciwni  przeznaczeniu  gminnych działek leśnych nr 390/9; 390/11; 695/3; 700; 703; 716; 750/2; 753; 770  w Dobrej na sprzedaż.

Uważamy, że sprzedaż lasu gminnego  i idąca za tym zmiana  przeznaczenia  działek (zapewne pod budownictwo),  stanowi głęboką zmianę w zagospodarowaniu terenu obecnego  osiedla  domów jednorodzinnych  z wielką szkodą dla mieszkańców gminy. Stanowi  poważne naruszenie przesłanki wynikającej z brzmienia art. 3, pkt.  50 prawa ochrony środowiska, zasady zrównoważonego rozwoju, w którym następuje proces integrowania działań politycznych, gospodarczych i społecznych  z zachowaniem równowagi przyrodniczej oraz trwałości podstawowych procesów przyrodniczych niezbędnych dla zapewnienia bytu teraźniejszym i przyszłym mieszkańcom.

W latach 90-tych gmina podzieliła na działki budowlane teren naszego osiedla zostawiając tzw. enklawy leśne - działki  będące lasem,  miejsca otaczające przyszłe domy, świadczące  o pierwotnym charakterze terenu. Mając wiedzę o takim podziale terenu,  wybraliśmy  i nabyliśmy  nasze działki  do zamieszkania. Chcieliśmy  uciec od zgiełku miejskiego i żyć jak najbliżej natury.

Las stanowi  dla nas miejsce rekreacji, spacerów, separator hałasu, zanieczyszczeń.   Teraz  w pobliżu naszych domów gmina chce pozbyć się działek leśnych, przy których mieszkamy, które podziwiamy, do których codziennie chodzimy wypoczywać. Nasze osiedle nie posiada gminnych terenów zielonych dlatego jedynym miejscem tego typu zagospodarowania są przedmiotowe działki leśne. Prosimy aby tych terenów nie ograniczać bo są naturalną formą zagospodarowania   w otoczeniu domów, źródłem chłodu w upalne lata, asymilatorem wody w dni deszczowe, małym ekosystemem tutejszej przyrody.

Obserwujemy jak z dnia na dzień następuje ocieplenie klimatu, wzrasta ruch drogowy. Wiąże się to ze wzrostem temperatury, poziomu zanieczyszczeń i hałasu. Mamy w perspektywie budowę zachodniego obejścia Szczecina i dalszy wzrost ruchu drogowego. Jak w takiej sytuacji rozumieć sprzedaż lasu gminnego na obrzeżach leśnych Puszczy Wkrzańskiej , stanowiącego naturalny ekran zabezpieczający nasze domy przed  uciążliwościami i będący naturalnym miejscem wypoczynku i rekreacji?

pismo_Wójt.jpg

Mieszkańcy ulic Jodłowej, Poziomkowej, Oliwkowej, Bukowej, Sekwojowej w Dobrej    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, upoważniam Mieszkańcy ulic Jodłowej, Poziomkowej, Oliwkowej, Bukowej, Sekwojowej w Dobrej do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.

Adres e-mail nie będzie wyświetlany publicznie w Internecie.