Dość represjonowania za aktywność społeczną!

Katarzyna Odrowska, działaczka ze Słupska, jest ścigana przez policję za zorganizowanie rzekomego "nielegalnego" zgromadzenia. Namówiła mieszkańców swojego miasta, w tym prezydenta Roberta Biedronia, do wyrażenia sprzeciwu wobec komunikacyjnego wykluczenia środkowego Pomorza i domagała się od ówczesnej premier Ewy Kopacz budowy toru kolejowego do Słupska. Po ustnym donosie pracowników BOR ochraniających wizytę premier Kopacz wszczęto dochodzenie. Zaangażowano znaczne siły i środki – przesłuchano co najmniej kilka osób, zgromadzono dziesiątki stron akt, podjęto różne inne działania, jak gdyby chodziło o poważne przestępstwo. Tymczasem sprawa dotyczy tego, czy słupszczanie mogli spontanicznie podejść przed Urząd Wojewódzki w czasie wizyty premier czy nie. Katarzynie grozi grzywna w wysokości 5 tysięcy złotych - której jak zapowiedziała nie zapłaci. Gotowa jest odpokutować obywatelską aktywność w więzieniu. Sprzeciwiamy się bezsensownym działaniom  policji! Obywatelki i obywatele mają prawo do pokojowych wystąpień ! Dość represji za aktywność społeczną! Domagamy się bezwarunkowego uniewinnienia Katarzyny Odrowskiej albo wycofania zarzutów!

Składając podpis, uprawniam AKTYWNE POMORZE do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.