Drzewa na parkingach sklepów w Piasecznie

piaseczno_sklepy3.jpg

Petycja mieszkańców Powiatu Piaseczyńskiego o posadzenie dużych drzew na parkingach przed sklepami wielkopowierzchnowymi:

Auchan Centrum Handlowe, Puławska 46, 05-500 Piaseczno;

Lidl, Okulickiego 3B, 05-500 Piaseczno;

Centrum handlowe N-Park Stara Iwiczna, Nowa 4/4A, 05-500 Stara Iwiczna;

Sklep Biedronka, Nowa 9, 05-500 Stara Iwiczna oraz inne sklepy sieci.

Jako mieszkańcy, klienci i sąsiedzi Państwa sklepów apelujemy o niezwłoczne przekształcenie Waszych parkingów z betonowych pustyń, jakimi są obecnie, w przestrzenie przyjazne dla człowieka. Apelujemy, aby posadzić na nich duże drzewa wysokich odmian – dębów, buków, lip, kasztanów i jesionów. Drzewa te dają, prócz tlenu, cień, tak potrzebny Waszym klientom latem. Parkingi nie muszą być wybetonowaną pustynią biologiczną, przestrzenią niezwykle nagrzewającą się latem, odprowadzającą całą wodę deszczową do kanalizacji i nie dającą nic w zamian. Rozumiemy, że ich brak daje wygodę w sprzątaniu terenu, ale ich obecność daje wiele w zamian. Wchodzenie do nagrzanego na słońcu samochodu jest niezwykle nieprzyjemne, niebezpieczne dla zdrowia małych dzieci i osób starszych, bardzo szkodzi nie tylko nam, ale i naszym zakupom. Sądzimy, że tak bogate sieci posiadają środki, aby drzewa posadzić, dbać o nie i troskliwie pielęgnować dla wspólnego dobra. Niektórzy z nas, podczas zagranicznych wyjazdów do Niemiec, Francji czy Portugalii obserwują filie Waszych lub podobnych sieci, w których sadzenie drzew na parkingach jest już od dawna standardem. Obecność drzew pomoże nam również w walce o przetrwanie naszej planety, której stan jest już krytyczny, ale takich spraw zapewne Państwu nie musimy tłumaczyć. Oczekujemy szybkich działań dla dobra całej społeczności – Wasi klienci.

Liliana Kozielska    Skontaktuj się z autorem petycji

Składając podpis, uprawniam Liliana Kozielska do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.

Zachęcimy do wyświetlenia tej petycji 3000 odwiedzających, którzy przeglądają inne petycje na naszej stronie, ale jeszcze nie widzieli tej petycji.