Emisja Kod Lyoko w Telewizji TVN

Kod_Lyoko_13.jpg

My niżej podpisani zwracamy się w imieniu swoim – oraz całej rzeszy innych fanów – z prośbą o emisję francuskiego serialu Kod Lyoko w Państwa programie. Jest to francuska kreskówka w rewolucyjny sposób łącząca w sobie animacje 2D z grafiką 3D, stworzona przez firmę Antefilms, która następnie została wykupiona przez MoonScoopa, który rozwijał tę serię, a następnie stworzył również Ewolucję – teoretycznie będącą kontynuację, ale jednak mocno niespójną z poprzednimi seriami. Obecnie prawa autorskie do Kod Lyoko posiada spółka Mediatoon, sam serial – z Ewolucją włącznie – emitowany był najpierw na ZigZapie, gdzie cieszył się niezwykłą popularnością, prawdopodobnie największą oglądalnością na całym kanale, a następnie na Teletoonie, gdzie zajmował same najwyższe miejsca w głosowaniach widzów, wygrywając najczęściej ze wszystkich produkcji.

Serial ten opowiada o grupie nastolatków, walczących w wirtualnym świecie (Lyoko) ze złowrogim programem sztucznej inteligencji (Xana) chcącym zniszczyć ludzkość i przejąć kontrolę nad światem. W czasie tej walki odkrywają wiele sekretów z przeszłości związanych z Lyoko, Xaną i Superkomputerem m.in. ich powstaniem. Równolegle do tego prowadzą zwyczajne życie w szkole z internatem, co składa się na niezwykle ciekawą i rozbudowaną fabułę, postacie są też bardzo różnorodne, przez co większość widzów będzie mogła się z którąś identyfikować.

Na podstawie naszych własnych doświadczeń możemy śmiało powiedzieć, że serial ten wpoił w nasze dziecięce umysły same pozytywne wzorce i przekazał wiele uniwersalnych wartości. Jego bohaterowie nauczyli nas nigdy się nie poddawać, cenić prawdziwą przyjaźń oraz pokazali, czym jest poświęcenie. Mamy nadzieję, że ponowna emisja wpoi takie same wartości w kolejne pokolenie. Kod Lyoko był ważnym elementem dzieciństwa osób urodzonych w latach '90. Wierzymy, a nawet jesteśmy przekonani, że możliwość powrotu do beztroskich lat młodości, jaką taka emisja niesie, przyciągnie przed ekrany zarówno przedstawicieli tamtego pokolenia, jak i współczesną młodzież. Gdyż jest to seria naprawdę jedyna w swoim rodzaju: nawet będąc dotychczas emitowana jedynie na mało popularnym ZigZapie – a później Teletoonie – zyskała sobie ogromne grono fanów, a ich społeczność – po upływie tych ponad 10 lat od polskiej premiery, ponad 5 latach przerwy między serią 4 a Ewolucją oraz braku praktycznie jakiejkolwiek emisji od paru lat – cały czas jest aktywna i prężnie się rozwija.

Bez wątpienia emisja tej znakomitej serii przyczyni się do poprawienia oferty Państwa stacji i zwiększenia jej różnorodności, a także pozwoli przyciągnąć młodych widzów, dla których obecnie TVN nie oferuje nic interesującego.

Maciej Tomaszyk, w imieniu swoim i wszystkich fanów Kod Lyoko    Skontaktuj się z autorem petycji

Składając podpis, uprawniam Maciej Tomaszyk, w imieniu swoim i wszystkich fanów Kod Lyoko do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.

Zachęcimy do wyświetlenia tej petycji 3000 odwiedzających, którzy przeglądają inne petycje na naszej stronie, ale jeszcze nie widzieli tej petycji.