Petycja o zmianę przebiegu linii 2x400 kV Kozienice-Ołtarzew
Skontaktuj się z autorem petycji
Re:
oczywiście, że będzie czytał - ludzie czytają, ale gorzej z pisaniem, udzielaniem się
Linia w planach przebiega w bliskim sąsiedztwie rezerwatu Skulski Las, miejsca gdzie żyje m.in. orzeł bielik. Rezerwat jest niezwykłym miejscem na mapie przyrodniczej Mazowsza.
Szukałam swego miejsca na Ziemi długi czas, kiedy trafiłam tutaj, od razu wiedziałam, że TO JEST TO!
Opuściłam miasto, żeby móc obcować z przyrodą, w srodowisku chronionego parku krajobrazowego. Przenigdy nie sądziłam, że komukolwiek przyjdzie do głowy przeprowadzić tędy linię 400 KV!
Równie dobrze ktoś za chwilę będzie mógł wpaść na pomysł wybudowania tu elektrowni jądrowej, czy wysypiska odpadów niebezpiecznych.
Czy w tym kraju można jeszcze komukolwiek wierzyć? Żyjemy w krainie absurdu!
Jestem od 20 lat związana z tą ziemią. Może niewiele, może całkiem sporo, ale nie oddam jej bez walki! Kocham każde źdźbło trawy w Bukówce Nowej i wiem, że wielu z Was wymieni może inną wieś, może inną liczbę lat, ale czuje tak samo. Musimy zrobić wszystko, żeby ochronić nasze domy i ten krajobraz, który nie jest dla nas parawanem tylko prawdziwą wartością!
Za niespodziankę w postaci 400 kV bardzo dziekuję.
Czujemy się oszukani przez nasze władze niedopuszczalne jest żeby w dzisiejszych czasach robić wszystko za plecami mieszkańców i wyborców.
Nie oddamy naszych pięknych krajobrazów.
Mieszkanka tej ziemi od ponad 30 lat.
Mieszkam od 10 lat w Zalesiu w gminie Żabia Wola. Linia nie będzie przebiegać obok mojego domu, ale będzie obok moich znajomych i przyjaciół. Teoretycznie mogłabym powiedzieć: mnie to nie dotyczy,bo nawet tych słupów widzieć nie będę, ale nie mogę i nie chcę - stanowię tę społeczność i mój głos też się liczy.
3 lata temu kupiłam działkę budowlaną w Kolonii Jaktorów, teraz buduję dom. Linia 400kV ma przebiegac 35 metrów od mego domostwa. Nie wyobrażam sobie tego. Stanę się bankrutem, nie będę w stanie tego sprzedać, zostanie mi mieszkać tam i chorować.
NIKT nie poinformował nas o tej inwestycji. Gdyby nie mój sąsiad nie wiedziałabym o całej sprawie, do tej pory na obecny adres zamieszkania nie zostałam ŻADNEJ informacji o linii i innych inwestycjach.
Mówimy NIE dla linii 400kV.
Projektowana linia wysokiego napięcia w tej lokalizacji rozcina przestrzennie i funkcjonalnie zarówno cenne przyrodniczo jak i urbanizujące się tereny powiatu grodziskiego. Budowa linii obniży wartość terenów przeznaczonych pod inwestycje mieszkalne oraz zahamuje rozwój powiatu przez wycięcie wielometrowego martwego pasa. Kilkudziesięciometrowe konstrukcje stalowe zdominują niestety i zniszczą krajobraz powiatu.
Linia ma przebiegać 250 metrów od mojego domu, horror!!!
| This discussion has been closed. |