Petycja o zmianę przebiegu linii 2x400 kV Kozienice-Ołtarzew

Petycja o zmianę przebiegu linii energetycznej 2x400 kV Kozienice-Ołtarzew na odcinku Żabia Wola-Grodzisk Mazowiecki

Petycja do Wicepremiera i Ministra Gospodarki Janusza Piechocińskiego, Minister Kultury i Dziedzictwa Narodowego prof. Małgorzaty Omilanowskiej, Minister Infrastruktury i Rozwoju Marii Wasiak, Ministra Środowiska Macieja H. Grabowskiego, Wojewody Mazowieckiego Jacka Kozłowskiego oraz Marszałka Województwa Mazowieckiego Adama Struzika

NIE dla budowy linii najwyższych napięć w gminach Żabia Wola, Radziejowice, Jaktorów, Grodzisk Mazowiecki
TAK dla zachowania krajobrazu Ziemi Chełmońskiego

My, mieszkańcy gmin Żabia Wola, Radziejowice, Jaktorów i Grodzisk Mazowiecki oraz wielbiciele krajobrazu Ziemi Chełmońskiego wyrażamy kategoryczny sprzeciw wobec planów realizacji inwestycji linii 2x400kV przez nasze gminy.

Budowa linii energetycznej, wspartej na 70 metrowych słupach (ponad 20 pięter), o ekstremalnym oddziaływaniu pola magnetycznego, przyniesie niepoliczalne straty dla rozwoju naszych gmin, dla środowiska, krajobrazu, dla nas - mieszkańców. Nie zgadzamy się na świat, w którym "cel publiczny" uświęca środki. Na świat, w którym ktoś, zza biurka, wydaje wyrok na nasze domy, uprawy, na to, co budowaliśmy i kochamy. Wielu z nas wybrało to miejsce na Ziemi na "swój kawałek podłogi", pracując od pokoleń, poświęcając oszczędności życia, biorąc kredyty, żeby mieszkać w tym krajobrazie, mając za sąsiada bociana czarnego, żurawie, bażanty, cenne okazy płazów i gadów a nie pole magnetyczne i gigantyczne słupy.

O potrzebie budowy linii 2x400 kV z Kozienic do Ołtarzewa wiadomo od dziesiątek lat. Był czas na to, żeby, jak wymaga tego inwestycja o tak wielkiej skali, zaplanować ją fachowo, z poszanowaniem aspektów krajobrazowych i społecznych. Urzędnicy nie zadbali o to, żeby zachować stosowny korytarz, wpisać go do planów gmin, ostrzegać potencjalnych nabywców działek przed błędem życia. Nic takiego się nie stało. A dzisiaj my, mieszkańcy gmin Żabia Wola, Radziejowice, Jaktorów, Grodzisk Mazowiecki, zaskoczeni i niedoinformowani mamy za to zapłacić zdrowiem i majątkiem.

Zapłaci za to całe Mazowsze, pozbawiając się jednego z najcenniejszych obszarów krajobrazowych. Zapłaci za to dziedzictwo narodowe, przyzwalając na nieodwracalną degradację terenu, z którego inspirację czerpał i na którym mieszkał Józef Chełmoński - jeden z najwybitniejszych polskich malarzy. Obrazy "Powitanie słońca. Żurawie", "Bociany", czy "Staw w Radziejowicach" to właśnie nasze ziemie. Ta przyroda i ten krajobraz, który przetnie i zaprzepaści państwowa inwestycja linii najwyższych napięć 2x400 kV.

Nie zgadzamy się na świat, w którym tylko nam, mieszkańcom tych ziem, zależy na tym, by je zachować, a przedstawiciele państwa polskiego stają po drugiej stronie barykady.

Wzywamy adresatów petycji do podjęcia niezwłocznych działań, mających na celu ochronę Ziemi Chełmońskiego poprzez wypracowanie przez inwestora, spółkę Skarbu Państwa- Polskie Sieci Elektroenergetyczne S.A., przebiegu linii przez tereny przemysłowe.

Mieszkańcy gmin Żabia Wola, Radziejowice, Jaktorów, Grodzisk Mazowiecki
oraz sympatycy Ziemi Chełmońskiego

Składając podpis, uprawniam nie dla 400kV do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.