English: Open letter to the Prime Minister and the Government of the Republic of Poland

Alarm - brońmy dobrej żywności

Skontaktuj się z autorem petycji

Temat pod dyskusję został automatycznie utworzony do petycji Alarm - brońmy dobrej żywności


Gość

#1

2016-02-17 23:51

Każdy myślący obywatel naszego Kraju rozumie tę sytuację i zabiera głos w tak ważnej dla Narodu sprawie.
Jako lekarz nie mogę patrzeć spokojnie na zatruwanie Narodu
złą żywnością, szkodliwą i dla naszego zdrowia, i dla środowiska.
D.S.

Gość

#2

2016-02-18 10:22

Chrońmy tą ustawą tradycyjnych i ekologicznych rolników, jedynych, którzy chronią dobrą żywność i gleby


Gość

#3 Alarm - brońmy dobrej żywności

2016-02-18 11:11

Projekt ustawy o sprzedaży żywności przez rolników powstał, aby chronić największy skarb polskiej gospodarki (jak i gospodarki każdego innego kraju), jaki stanowią:

1) produkcja żywności bardzo wysokiej jakości,

2) niezdegradowane (lub mało zdegradowane) gleby, bez których nie ma produkcji żywności,

3) bogactwo gatunków uprawianych (ale też dziko rosnących) roślin i hodowanych zwierząt,

i wreszcie, a raczej przede wszystkim

4) ludzie-rolnicy, jedyna warstwa społeczno-zawodowa, posiadająca wiedzę i umiejętności, jak utrzymywać w dobrej jakości wymienione podstawowe zasoby: gleby, gatunki roślin i zwierząt oraz jak wytwarzać żywność najwyższej jakości.

Jest to podstawowy warunek strategicznego bezpieczeństwa żywnościowego, warunek przetrwania i suwerenności każdego kraju, a więc i Polski.

FAKTY: I. W grudniu 2014 FAO ujawniła wstrząsającą informację, że rolnictwu światowemu pozostało gleb już tylko na 60 lat (głównie wskutek stosowania agrotechnik bazujących na chemikaliach przemysłowych...) Co więcej, cytuję: "Tworzenie się trzech centymetrów poziomu próchniczego (warstwy uprawnej) gleby (ang. topsoil) zabiera 1000 lat, a jeśli bieżące tempo degradacji będzie kontynuowane, warstwa uprawna gleby na całym świecie zniknie w ciągu 60 lat (...) ‘Gleby stanowią podstawę życia’, powiedziała Semedo, zastępca dyrektora generalnego FAO ds. zasobów naturalnych.    ‘Dziewięćdziesiąt pięć procent naszej żywności pochodzi z gleby’. ” (źródło: Only 60 Years of Farming Left If Soil Degradation Continues, “Scientific American”, December 5, 2014 www.scientificamerican.com/)

Dla Wlk. Brytanii oszacowano w 2015, że wskutek degradacji gleb brytyjskich wystarczy ich tylko na 100 lat zbiorów, np. w: - Only 100 harvests left in UK farm soils, scientists warn (źródło:Only 100 harvests left in UK farm soils, scientists warn, www.fwi.co.uk/news/)

II. raport GRAIN na bazie oficjalnych danych (FAOSTAT i rządowych), wykazuje, że właśnie drobni rolnicy produkują większość żywności dla ludzi w świecie dysponując tylko niecałymi 25% użytków rolnych w świecie...!!! (źródło:Hungry for land: small farmers feed the world with less than a quarter of all farmland, www.grain.org/)

III. To nie wielcy, ale właśnie drobni i średni rolnicy tradycyjnie uprawiający ziemię, potrafili ją utrzymać w dobrym stanie przez setki, a w niektórych rejonach świata przez tysiące lat. Dołączyli do nich współcześnie rolnicy zwani ekologicznymi. Tymczasem w Polsce – w przeciwieństwie do innych krajów Europy – odebrano rolnikom odwieczne prawo legalnej sprzedaży żywności o nieporównanie wyższej jakości niż masowej produkcji żywność z marketów. Uczyniono to poprzez nałożenie bardzo ostrych warunków sanitarno-epidemiologicznych i innych, stworzonych w zamyśle dla przedsiębiorstw przemysłu spożywczego... To zwłaszcza, obok innych przyczyn, jak po tzw. transformacji od 1989 r. np. „zielone światło” dla handlu wielkopowierzchniowego o obcym kapitale, podcięło podstawy bytu zwłaszcza (i nie tylko) drobnych gospodarstw rolnych... Tylko w ciągu 8 lat po 2002 r. upadło w Polsce 665 600 gospodarstw rolnych...

I stąd jedno z paru głównych źródeł, o ile nie główne, bezrobocia w Polsce i emigracji ...

Dr Jacek J. Nowak, em. prof. SW, niezależny naukowiec


Gość

#4

2016-02-18 13:20

Chodzi o jakość życia na wszystkich poziomach,-
dlaczego nie wybierać lepszego, zdrowszego, uczciwszego ...co otwiera nam nową przyszłość? Czy nie dość płacimy za naszą zbiorową głupotę?

Gość

#5

2016-02-18 13:42

Drobni Rolnicy upadają, pośrednicy zarabiają na sprzedaży krocie a odbiorca na tym traci. Na miejscu gdzie są targowiska w Krakowie, Jeleniej Gorze wydaje się pozwolenia na budowanie marketów albo po prostu zamyka się targowiska to zabija polskiego rolnika; kto ma na tym zarabiać Polscy rolnicy czy obcy kapitał? Ja nigdy nie mogłam stać się rolnikiem mimo skończenia studiów bo nie stać mnie było na kupno ziemi...a ekwiwalent za ziemię zabużańską jest od 1978 do teraz nie wypłaconych bo urzędy tak fantastycznie pracują...a my sprzedajemy ziemię obcym kapitałom i pozwalamy im zarabiać na pośrednictwie . .to wszystko smutne ..bardzo

Gość

#6

2016-02-18 13:52

Trudno nie poprzeć rozwiązania będącego w harmonii z elementarnym poczuciem sprawiedliwości: wytwory pracy własnych rąk powinny pozostać do dyspozycji pracującego (jeśli nie robimy z niego niewolnika).

Gość

#7

2016-02-18 14:03

Kupuje ekologiczne produkty

Gość

#8

2016-02-18 14:04

Należy bronić i chronić wszystko to co zdrowe i naturalne.

Gość

#9

2016-02-18 14:25

z swiadomosci

Gość

#10

2016-02-18 14:56

POLAKA ŻYWNOŚĆ TO POLSKI NARÓD
A POLSKI NARÓD TO POLSKA O KTÓRA CIĄGLE NALEŻY WALCZYĆ
ANDRZEJ

Gość

#11

2016-02-18 16:28

Chcę kupować zdrową żywność wyprodukowana przez Polaków w Polsce.

Gość

#12

2016-02-18 16:34

Dlatego, że rolnicy produkują w pocie czoła a pośrednicy spijają zyski.

Gość

#13

2016-02-18 16:34

jestem rolnikiem z wyksztalcenia -technik rolnik -lakarz- wychowalem sie na wsi i znam tematy wsi -ciagle sa bez poparcia i niezrozumile jak bylo za tak zwanej komuny tak i teraz

Gość

#14

2016-02-18 16:37

w obronie prawdy

Gość

#15

2016-02-18 16:41

Jestem rolnikiem i cała Europa ma tysiąc razy lepiej od nas. Nasze prawo nas krępuje

Gość

#16

2016-02-18 16:57

Tradycyjna niemodyfikowana żywnosc jest podstawą zdrowia.

Gość

#17

2016-02-18 17:06

jestem wytwórcą serów kozich i oczywiście jestem zainteresowana by wyjść z podziemia bo mam naprawdę dobry wyrób z ekologicznego gospodarstwa

Gość

#18

2016-02-18 17:13

Prośba Wielka Prośba

Gość

#19

2016-02-18 17:24

Nasze zdrowie, samopoczucie, długość i jakość naszego życia zależy od jakości naszego pożywienia...
Claudia

#20

2016-02-18 17:44

Brońmy kreatywnych małych rolników i z tym najlepszej, najzdrowszej żywności dla świadomych konsumentów. Projekt ustawy jest zgodny z prawem Unii Europejskiej!


Gość

#21

2016-02-18 19:22

podpisałam petycję, bo chcę taniego dostępu do zdrowej żywności, nie produkowanej przemysłowo z chorobotwórczymi dla człowieka związkami chemicznymi

Gość

#22

2016-02-18 19:22

Bo jestem Polakiem!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Gość

#23

2016-02-18 20:08

Zgadzam się z ideą wieloletnich działań ICPPC i Koalicji Polska Wolna od GMO, z wyjątkiem propagowanej przez nich złej opinii o Prezydencie Komorowskim
Helena
Gość

#24

2016-02-18 20:18

Nasza polska zywnosc jest duzo lepsza od sprowadzanej i rolnicy tez musza z czegos zyc .

Ten wpis został usunięty przez autora (Pokaż szczegóły)

2016-02-18 21:11


Facebook