Petycja w obronie polskiej szkoły
Skontaktuj się z autorem petycji
Planowana antyreforma uderzy najmocniej w dzieci i młodzież.
Chaos, brak konkretów programowych, przygotowania odpowiedniej bazy, głównie w istniejących gimnazjach lub zespołach gimnazjum -liceum dla dzieci najmłodszych odbije się czkawką na dzieciach.
Spiętrzenie za trzy lata tegorocznych pierwszaków -gimnazjalistów i absolwentów nowych klas ósmych to koszmar przy naborze do szkół ponagimnazjalnych i.... przeładowanie tych szkół.
To dziwne bo moje dzieciakiRe: Re:
To dziwne bo moje dzieciaki i ich koledzy wyszli z tej wylegarni bez uszczerbku na umysle. Studia pokonczone lub zaraz to nastąpi. Jest nawet robota. Moi uczniowie i wychowankowie też wyszli na ludzi. Czyli jak się chce .......
Chcę spokojnie pracować w dobrych warunkach, bez chaosu i bez protestów.
W gimnazjach są klasy profilowane, prowadzi się innowacje pedagogiczne, które rozwijają pasje i zainteresowanie uczniów oraz wyrównują ich szanse edukacyjne. Nie można młodzieży zamykać przez osiem lat w tym samym środowisku- to już przerabialiśmy. Polska szkoła ma kształcić Europejczyków, a nie ksenofobów.
Re:
A czego mamy sie bać. Pani minister w świetle kamer powiedziała, że żaden nauczyciel nie straci pracy. Słyszało to miliony Polaków. A jak pisowscy decydenci coś publicznie ogłaszją, to tak ma być i koniec. Stworzą nam miejsca pracy. Przecież oni chcą tylko dobra swoich obywateli. Polska ma rosnąć w siłę a naród ma się bogacić.
Nasze dzieci to nie jest ani poligon, ani szczury w klatce. Nie zgadzam się z przerzucaniem ich, upychaniem i zapychaniem ich głów byle jakimi i tymczasowymi treściami.
Należy im się edukacja najlepiej jak to możliwe przygotowana i najwyższej jakości.
Nie dla fuszerki, pośpiechu i niszczenia przyszłości kolejnych roczników. Jeszcze nie spłaciliśmy poprzedniej reformy, jeszcze pachną świeżością rozdane gimnazjalistą w szkołach podręczniki. Przestańcie niszczyć, zacznijcie budować.
Ponadto moje dziecko chodzi do gimnazjum które mieści się w samodzielnym budynku, więc w kolejnych latach jak będą odchodzić roczniki starsze,to okaże się ,że nagle zostanie jedna klasa w całej szkole! Jak wówczas będą czuły się te dzieci? Dla nich szkoła to nie tylko nauka ale również (a niekiedy przede wszystkim) gwar na przerwach,spotykanie się z innymi uczniami itd.,a jak zostanie tylko ich rocznik to w szkole może zrobić się smutno i przygnębiająco-czy będą chciały wtedy chodzić do szkoły?
- jestem przeciwna reformie, która ma na celu likwidację gimnazjów
- jestem zaniepokojona chaosem, który wprowadzany jest w edukację naszych dzieci
- jestem przeciwna marnotrawieniu naszych pieniędzy na wprowadzanie niepotrzebnych zmian
- chcę bronić gimnazjum, do którego chodzi moje starsze dziecko
- doceniam wkład nauczycieli i ich ciężką pracę w budowę tak wspaniałej szkoły - gimnazjum, do którego z ufnością wysyłam co dzień moje dziecko
- chcę aby moje drugie dziecko uczyło się od września w klasie pierwszej gimnazjum
- przekonały mnie argumenty wielu przedstawicieli środowisk naukowych znających oświatę, którzy w sposób profesjonalny są w stanie tę oświatę ocenić, a którzy w zdecydowany sposób określają zaproponowaną reformę, jako złą
Moja starsza córka jest w 1 klasie gimnazjum, a moja młodsza córka dzięki presji w przedszkolu poszła o rok wcześniej do szkoły. Kiedy obie w tym samym czasie dotrą do 1 klasy liceum różnica wieku pomiędzy nimi będzie nadal taka sama - 2 lata! Nie zgadzam się na reformę ze względu na wszystkie jej konsekwencje, ale przede wszystkim ze względu na zagrożenie dla moich własnych dzieci.
Z kolei nie wyobrażam sobie, aby pod jednym dachem były zarówno 7-latki, jak i 15-latki. Obawiam się, że problem narkotykowy, o których wciąż mało się mówi, dotknie co raz to młodsze dzieci. Zmianowość w szkołach jest wprost nieunikniona. Przeraża mnie liczba dzieci w klasach i w całej szkole.
Dla zdolnych uczniów ta reforma będzie po prostu ściąganiem w dół.
Moja córka chodzi do gimnazjum i uważam, że pomysł pani minister jest totalnie bezsensonwy. Po co psuć coś co dobrze działa? Rząd, jeżeli chce coś zmieniać to niech zajmnie się bezrobociem, a nie dobrym systemem edukacyjnym.
| This discussion has been closed. |
Dba tylko o liceum nie zważa na inne szkoły nie przygląda się temu co niszczy i niszczy to nie słuchając nikogo i niczego
Nie przeprowadzili żadnych społecznych konsultacji