Petycja "Ratujmy logo UMK"
Skontaktuj się z autorem petycji
Nowe logo uczelni, które ma pojawić się niebawem i zastąpić stare nie przedstawia sobą zupełnie nic. Przypomina bardziej logo Plazy lub tego z Onet Wiadomości niż Uniwersytetu z bogatą historią i tradycjami. Rozumiem, że na topie jest minimalizm i nowoczesność ale nie zgadzam się na tę zmianę bo czasem nowsze nie znaczy lepsze.
Dodam, że jestem z innej uczelni, a logo UMK kojarzyłem do tej pory bardzo dobrze.
jako pracownikowi UMK wstyd mi za to COŚ
Dlaczego nowe logo to nieporozumienie?
1. zbytnia prostota jest charakterystyczna dla firm, a nie instytucji naukowych... dla nich stosuje się raczej logotypy trącące lekko heraldyką, aby podkreślić tradycję i dorobek
2. logo z napisem ma nieprawidłowe proporcje. jest zbyt szerokie i przez to trudne w wykorzystaniu (proszę sobie wyobrazić przeskalowanie tego do rozmiaru 250 pikseli szerokości, aby było czytelne)
3. część graficzna loga nie zawiera prostego przekazu i można w zasadzie zgadywać, co wyraża
Proszę wziąć także pod uwagę to, że władze pomyślały o zaprojektowaniu wspólnej identyfikacji dla uczelni i wydziałów (te warianty). to plus. Pomysły zaprezentowane na filmiku są przekonujące i racjonalne. Zgodne z trendami w PR, ale... ktoś widząc sam logotyp bez napisu nie skojarzy o co tu chodzi i co on reprezentuje. Więc, tym samym logotyp nie spełnia swojego zadania - przynajmniej moim zdaniem. Ten logotyp, tak silnie odwołujący się do astronomii byłby dobry dla planetarium albo uczelni o bardzo wąskiej specjalizacji, a tu mówimy o uniwersytecie, który ma wszystko
Pomimo tego, nowe logo zbyt przypomina logotyp TVN (zastosowane kolory i kółka) oraz jest kalką ikonki aplikacj mobilnej Onet Wiadomości (ten sam układ kółek tylko inne ich proporcje i kolory). Może to zostać uznane za plagiat, co będzie dla uczelni katastrofą wizerunkową oraz może narazić ją na koszty, gdy strony pokrzywdzone wytoczą jej proces.
Jak najbardziej zgadzam się z wnioskami przedstawionymi w petycji i jako student Uniwersytetu Mikołaja Kopernika uważam, że stare logo kojarzyło się z tradycją, a nie jak nowe z tandetą. Dażenie do "nowoczesności", tak to odbieram, lecz nie dało to zupełnie nic dobrego.
Re:
No widocznie nowym władzom bardzo zależy na podkreśleniu zerwania z tradycją, przeszłością, w ogóle wszystkim, co z historią się kojarzy. Widać to też w stosunku do humanistyki.
Bo dotychczasowe logo UMK jest zbyt piękne, by je zamienić na tego gniota.
Znak rozpoznawczy, wizytówka naszej uczelni, coś z czego powinniśmy być dumni i byliśmy, zmienili na bezpłciowe kropki! To uwłacza historii UMK! Podeptanie marki jaką latami wyrabiał Uniwersytet. Kompletna kpina.
Nowe logo to szczyt prostactwa. Nie rozumiem jak władze mogły zgodzić się na taką fatalną zmianę, zresztą na jakąkolwiek zmianę. Rozumiem unowocześnić, odświeżyć, pozostawiając to co kojarzy uczelnię od 70lat, ale zamienić rozpoznawane w całej Polsce 'słoneczko' na kropkę w kropce...wydawać na to pieniądze... niepojęte i wręcz nieodpowiedzialne narażanie Uczelni na śmieszność i utratę wyjątkowości.
Nie rozumiem, jak władze uczelni mogą tak twardo stać przy nowym logo, widząc jak dużo kontrowersji z sobą niesie. Skoro tylu osobom się nie podoba, to jak można tak upierać się na tą nieszczęsną zmianę loga? Powinno się wziąć pod uwagę głos ludu. No ale cóż. Skoro siano już na logo poszło, to nie może się zmarnować. Będzie i kuniec.
Grafik płakał jak projektował.
Nowe logo nadaje się dla firmy wulkanizacyjnej, nie dla UMK.
Stare, dobre słoneczko jest wszędzie rozpoznawane. Nie wyobrażam sobie grzbietów wydawnictw UMK z tym nadżartym obwarzankiem. Grafik płakał jak projektował.
Uniwersytet Tandety Stosowanej
Mnie zastanawia, jak władze wpadły na to, że młodzież szuka nowoczesnego uniwersytetu, bo to jest kompletna BZDURA! Jestem na I roku i podczas swojego wyboru kierowałam się wszystkim, tylko nie rzekomą "nowoczesnością" - moi znajomi to samo. Gimnazja i licea mogą być nowoczesne, uniwersytet powinien kojarzyć się z poszaniwaniem tradycji, "starą szkołą", szacunkiem dla wiedzy i poszerzania horyzontów.
Nowe logo w ogóle nie niesie ze sobą takiej informacji: kojarzy się z tandetą i nijakością. Proponuję prosty eksperyment: proszę wydrukować godła przodujących uczleni w Polsce (bez nazw) i przedstawić je obecnym maturzystom, skoro tak się państwo na nich otwierają. Zobaczymy, ilu licealistów będzie chciało studiować na Uniwersytecie TVN-u.
| This discussion has been closed. |