Petycja w obronie polskiej szkoły
Skontaktuj się z autorem petycji
Strajk
Znp powinno zorganizować strajk.Tylko wtedy nauczyciele pokażą ze potrafią walczyć z głupimi pomysłami w imię dobra dzieci w podstawówka i młodzieży w gimnazjach!
Nie zgadzam się na przeprowadzanie eksperymentów edukacyjnych na naszych dzieciach. Najpierw powinien być przygotowany projekt zmiany programu, a potem ewentualne zmiany struktury szkolnictwa. Jeżeli rząd chce koniecznie zlikwidować gimnazja, to niech to zrobi w sposób przemyślany, rozpoczynając od zmiany programu dla uczniów klas pierwszych szkoły podstawowej, ewentualnie klasy czwartej. Te dzieci zaczynałyby naukę nowym programem przewidzianym dla szkoły ośmioletniej. Nie zmienia się reguł w trakcie gry. A tak właśnie robi się z dziećmi z klas szóstych, piątych i czwartych, które "idą" programem szkoły sześcioletniej. Nie wiemy, czego będą się uczyły w kl. VII i VIII. Na przykład program historii w kl. VI kończy się na początku XXI wieku, czy to oznacza, że 2 pozostałe lata nauki w szkole podstawowej to będzie powtórka, tego czego dzieci uczyły się w kl. IV-VI czy wnikliwe studiowanie ostatnich kilkunastu lat historii najnowszej?
Nie wierzę w porządne przygotowanie programu nauczania i podręczników w tak krótkim czasie.
Nie wyobrażam sobie, jak za 3 lata w liceach pomieszczą się jednocześnie dzieci po podstawówce i po gimnazjum.
Zastrzeżeń, pytań i obaw mam zdecydowanie więcej, ale te powyższe są dla mnie najważniejsze.
Mama szóstoklasistki (która bardzo chciała iść do gimnazjum) i gimnazjalisty (zadowolonego, że szkołę podstawową skończył po 6 a nie 8 latach)
Educhaos
Jestem zażenowana tym, co robi rząd. Jak mozna burzyć coś, co bardzo dobrze funkcjonowało. Najlepiej przeprowadzac pseudo reformy zza biurka. Rodzice powinni się zorganizować, bo moze się mylę, ale mam nadzięję, ze wtedy chaos w edukacji zostałby powstrzymany. W gimnazjach uczniowie maja szansę, by doskonalic swoje pasje i zainteresowania. Bardzo szybko okaze się, ze przepaść w edukacji, jaka powstanie po reformie miedzy szkołą wiejską a miejska, będzie nie do nadrobienia. Ale co to obchodzi rzadzacych. Za to wszystko zapłacą dzieci. A przeciez ich dobro miało byc dla rządu najważniejsze.
1. roczniki 1-3 mają chodzić do jednej szkoły z 6-8?
2. szkoły na wsiach które miały dawniej 4 klasy, z trudem upchnięto tam 6 klas mają teraz mieć upchane 8 klas? Dzieci mają 8 lat siedzieć na wsi w szkole?
3. Likwidacja egzaminu gimnazjalnego z przedmiotów naukowych? biologia, chemia, fizyka, geografia? Kształcenie samych historyków?
4. Brak możliwości specjalizowanie się na etapie Gimnazjum ?
5. Nie lepiej doposażyć laboratoria fizyczne, chemiczne i biologiczne? brakuje lekarzy, brakuje inżynierów, techników? dlaczego nie kształci się więcej fizyki, nie ma w gimnazjum laborek z chemii i fizyki? jest pełno historii 2 h/tyg + wos, pełno godzin wychowawczych 2h religii + godz. wych. Natomiast fizyka, czy chemia dopiero od gimnazjum i to w wymiarze 45 min tygodniowo? my mamy budować społeczeństwo oparte na wiedzy, innowacyjną gospodarkę, kim? historykami? którzy się będą kłócić o to czy wypowiedzieć już wojnę Niemcom, czy nie? czy dokonać rewizji granic czy nie?
6. Nawet jak okres przebywania w gimnazjum czy liceum jest za krótki to można to łatwiej i sprawniej rozwiązać nie likwidując, żadnych gimnazjów, a po prostu przesunąć system 6+3+3 w 4+4+4. gdzie podstawowe nauczenie 4 lata podstawówki, 4 lata gimnazjum i 4 lata liceum.
Re:
#1: - Może wreszcie potrzebny jest strajk nauczycieli!!! Inaczej obecny rząd bedzie bezkarnie robił z oświatą to, co chce i nikt nie bedzie przejmował się konsekwencjami tych zmian.
Nie zgadzam się na wstecznictwo,a tak oceniam zmianę,która została wprowadzona przez obecny rząd.
Poprzednia reforma wyrównywała poziom systemu naszego szkolnictwa z zagranicznym,
a obecna cofa go do systemu z PRL-u.
This comment has been removed by the person who wrote it.
Jestem przeciwko zmianom w oświacie w takiej formie. Jestem nauczycielem od ponad 20 lat, pracowałam w podstawówce ośmioletniej i w gimnazjum. Tak jak wielu nauczycieli z moim stażem mogę porównać te szkoły i stanowczo stwierdzam, że gimnazjum jest dobrą drogą, wymaga niewielich zmian dotyczących podstawy programowej. No ale nikt nas o to nie pyta, czy może nie zauważyłam konsultacji społecznych, mających się toczyć?
Re: Re:
To jest jakis pomysł, ale gdzie są nauczyciele?! Nawet tutaj jest nas garsteczka! W gimnazjum trudno zainteresować nauczycieli tematem, a co dopiero tych z podstawówek, czy liceów!
Re:
Nie tylko chce, ale to zrobi!!! Kto zabroni?! "Oni" maja gdzies nasze Nie!", "ale". Po trupach do swoich celów - to ich dewiza!
Pani mini-ster nie liczy się z nauczycielami, rodzicami , uczniami i pracownikami niepedagogicznymi.Czy chociaż raz wymieniła co się z nimi stanie?Przecież szkoła to nie tylko nauczyciele i uczniowie!!!
| This discussion has been closed. |