Podpisujmy deklarację poparcia dla abp. Henryka Hosera!
Skontaktuj się z autorem petycji
Re: Re: rozwaga
To sugeruję przyjrzeć się osobom, które podpisują się na stronie poparcia dla księdza Lemańskiego. Zwykłe stwierdzenie faktu. Może podać kilka nazwisk? Jakub Śpiewak - okradł fundację kidprotect. Wystarczy popatrzeć, nie trzeba wierzyć na słowo, wszystko jest podane na tacy :)
Re: Re: Re: rozwaga
Oprocz osob znanych podpisuja sie rowniez zwykli obywatele, ktorzy ani nie maja nic wspolnego z religia zydowska czy metoda in vitro. Chodzi im cos wiecej, prosze sie wczytac w ich argumentacje...Bo opowiadanie, ze zydzi czy in vitro. To jest prosze mi wybaczyc zbyt plytkie uproszczenie. Taki podzial, jaki Pan/Pani proponuje prowadzi do absurdu. Tez moglabym podac nazwiska osob popierajacych Abp. Hosera i wytknac ich wypowiedzi/zachowania, ktore sa dalekie i od nauki KK, a juz na pewno dalekie od nauki Chrystusa. Ale czy o to chodzi? Najgorsze jest to, ze KK stanal w obliczu problemu, nastapil podzial, i bezwzgledu na racje pojawiaja sie (i to z obu stron) komentarze b. zle, przepelnione brakiem szacunku, agresja. To rowniez szkodzi kosciolowi, tworzac kolejne podzialy. Roznic sie w swoich pogladach mozna rowniez pieknie, z poszanowaniem blizniego o czym nauczal nas Pan. A jak widac na powyzszym obrazku nie zawsze czarne jest czarne a biale jest biale... Wystepuja tez szarosci. O czym musimy pamietac. Inaczej bysmy sie juz dawno pozabijali w obronie naszych racji. Pozdrawiam :)
Re: Re: Re: Re: rozwaga
A chyba nie będę się wdawać w polemikę. Mam nadzieję, że sprawa zakończy się szybko i nikt nie będzie się czuł pokrzywdzony. Bardzo to wszystko jest niepotrzebne. Pozdrawiam
This comment has been removed by the author of the petition.
Lemańskiego.Cechy osobowości,które ujawnił:zarozumia
łość,pycha,intrygi,buntowanie i podburzanie parafian
przeciw Biskupowi i Dziekanowi -to zatrważający brak
pokory.Nie wiem, czy człowiek o takiej osobowości powinien być księdzem...
To wielki zaszczyt mieć jak mądrego i dobrego Człowieka. Na nagonka jest niegodna i nie zasługuje nawet na komentarz, jest to po prostu żenujące. Wpisuje się to wszystko w walkę z Kościołem i jego wartościami.
Re: Pytanie
A czy może pan podać jakąkolwiek wypowiedź arcybiskupa, która by była przeciw dialogowi? Nawet się modlił w intencji ofiar w Jedwabnem jeśli się nie mylę. Dla mnie taki zarzut jest równie wiele warty jak pomówienia, że mordował w Rwandzie. Decyzja arcybiskupa wraz z uzasadnieniem jest dostępna gdzieś w necie. Ja osobiście myślę, że konflikt z różnych przyczyn narastał przez lata, a ksiądz Lemański trochę się zagalopował w niektórych kwestiach, gdzieś się pogubił. A przełożony ma prawo zwrócić mu uwagę, czy nawet przenieść.
Podziękowanie.
Ludzie normalni nie dajcie się zepchnąć do narożnika przez niewielką ale bardzo wpływowa grupę oszołomów. Tyko razem ramię w ramię jesteśmy w stanie przeciwstawić się złemu. Więcej takich akcji !!!!
Re: Re: Za nieszczęsnego księdza..
#293: - Re: Za nieszczęsnego księdza..
A kim ty jesteś, żeby stwierdzać kto jakie ma sumienie? Wygląda to na mało smaczną propagandę. Jak nie ma argumentów zaczynają się inwektywy.
Re: Re: Re: Za nieszczęsnego księdza..
#297: Mania - Re: Re: Za nieszczęsnego księdza..
niestety... po obu stronach...
Popatrzmy zatem na całą tą aferę medialną z proboszczem Jasienickim z punktu widzenia dobra i zła, a zatem i z punktu widzenia pokrzywdzonego i krzywdzącego.
Oczywistym jest że obserwowaliśmy w tv jakieś zło, a nie dobro, bo przecież byli tam jedynie pokrzywdzeni, brak jest kogokolwiek kto by coś zyskał, kto zyskałby jakieś dobro. Kto jest ofiarą tej medialnej kreacji? Proboszcz? Tylko naiwny w to uwierzy. Arcybiskup? Został oczerniony i przedstawiony w złym świetle, bez szansy obrony, zatem napewno tak. Ale mam wrażenie że największymi poszkodowanymi byli parafianie, a przynajmniej ta nieliczna gropa, którą media przedstawiły jako niezrownoważoną, prymitywną, ortodoksyjną i zacofaną gawiedż. Ta wzburzona grupa ludzi faktycznie zachowywała się niestosownie. Dlaczego? To proste, zostali oni wprowadzeni w błąd i nie byli świadomi jakiego rodzaju jest konflikt między proboszczem a arcybiskupem. Kto ich dezinformował? Wydaje się że proboszcz.
Żeby zła przepełniła się miara, to jest jeszcze inny pokrzywdzony, ci wszyscy niewierzący ktorzy oglądali tych dzikich, fanatycznych, żle ubranych, prostych katolików walecznie broniących zbuntowanego proboszcza. Obraz z pozoru prawdziwy, ale przeciez zmanipulowany i z premedytacją pokazany ze złej strony.
Największymi ofiarami tej medialnej nagonki są oglądani i oglądający, jedni już się wstydzą swojego emocjonalnego zachowania, drudzy tkwią nadal w przekonaniu że Kościoł to zbieranina prymitywnych, nienowoczesnych ludzi.
A sprawcami tego zła, tej nieprawdy są media i ich głowny bohater proboszcz. Niech mu Bóg wybaczy.
| This discussion has been closed. |
Re: rozwaga
#275: Ojej - rozwaga
Wybacz, ale wiekszych bzdur dawno nie czytalam.... Pan z Tobą.