Petycjeonline.com

RATUJMY MDK nr 2 w POZNANIU

Skontaktuj się z autorem petycji

Gość#451 Dec 11, 2011, 11:03
Nie jestem z Poznania, ale uważam, że im więcej Domów Kultury, tym lepiej, i to nie tylko dla miasta, ale też dla kraju. Potrzebne pieniądze z pewnością można zdobyć inaczej niż poprzez niedofinansowanie MDKu.
Poznanianka#452 Dec 11, 2011, 11:13

Poznaniaku

Zdecydowanie lepiej żeby "z pieniędzy pani emerytki Zofii, stróża nocnego Antoniego i przedsiębiorcy pani Marii" a także Twoich i moich podatków finansować bardzo niskie!!! pensje Prezydenta i całej jego ekipy. Ktoś przecież musi się zrzucić także na pokrycie kosztów, jakie Urząd Miasta ponosi ciągle za wiele błędnych decyzji urzędników.
Gość#453 Dec 11, 2011, 12:40
Przez 15 lat nadzorowałem tą placowkę i wiem ile dobrego tam się robi dla rozwijania zainteresowań dzieci i młodzieży.
Gość#454 Dec 11, 2011, 13:17
Domy Kultury powinny rozkwitać i przyciągać młodych ludzi, tak aby mieli oni swoje pasje i zainteresowania od najmłodszych lat. Czas wolny spędzany przed komputerem lub telewizorem mogliby spędzić pośród swoich rówieśników. Zamykanie takich ośrodków jest błędem i smutnym wydarzeniem dla całego miasta.
Gość#455 Dec 11, 2011, 13:35
Ja rozumiem, że w ramach organizacji tak ważnej w skali Europy imprezy sportowej, jak Euro2012 należy dołożyć wszelkich starań, również finansowo, ale nie może się to odbyć kosztem edukacji kulturalnej przyszłych pokoleń! Skandal!
Gość#456 Dec 11, 2011, 13:44
co tu komentować ?.........brak słów ;-(....
Hanna Rzeszut#457 Dec 11, 2011, 13:55

Połączenie sił

W odpowiedzi na pytanie czy nie połączyć by sił. Nie chciałabym zmieniać treści i tytułu tej petycji, ale jak wiadomo ludzie podpisujący się pod nią nie podpisująsie tylko i wyłącznie ze względu na mdk 2 ale ogołnie ze względu na ratowanie kultury.
Dowiedziałam sie, że likwidowana jest 2 wiec w jej sprawie napisałam teraz jest kwestia wszystkich i sądze, że można tę petycje traktować dla wszystkich. Racją jest fakt iż tworzenie 150 innych petycji w tej samej sprawie nie jest dokońca dobre, dlatego zapraszam do podpisywania wszystkich nie tylko tych co walczą o MDK 2, ale też o MDK 1 i MDK 3.

Pozdrawiam i dziekuje za podpisy!
Gość#458 Dec 11, 2011, 15:47

Re: skoro tylu was tutaj to dlaczego sami się nie zorganizujecie i nie zrzucicie na MDK?

#450: poznaniak - skoro tylu was tutaj to dlaczego sami się nie zorganizujecie i nie zrzucicie na MDK?

A dlaczego z moich pieniędzy i mojej sąsiadki, która także nie ma na to najmniejszej ochoty i wszystkich innych, z którymi o tym rozmawiałam, grobelny każe sadzić krzaczki wokół stadionu i co trzy mecze zmieniać murawę? Nie każdy jest kibicem, ale każdy ma lub będzie miał dzieci i chce, aby rada miasta przez nas wybrana, zapewniła im swoimi decyzjami optymalne warunki do rozwoju.

Poznaniaku, zrzucamy się na MDK płącąc podatki!

A to, że prezydent ma wizję i autorytarnie stwierdza, że potrzebne są cięcia w oświacie i kulturze mnie nie przekonuje. Niech tnie stanowiska w licznych biurach magistratu, w których rzesze urzędników nawet nie udają, że coś robią.

Te argumenty prezydenta nie przekonują nikogo, kto ma choć trochę oleju w głowie. Tak, jak napisano już wiele razy, ktoś ma interes w tym, aby atrakcyjne działki, jakie zajmują MDK, mogli przejąć deweloperzy.

Gość#459 Dec 11, 2011, 16:29
W Rybniku na Górnym Śląsku jest siedem domów kultury i wszystkie mają ofertę związana z młodzieżą.
Gość#460 Dec 11, 2011, 17:15
W pełni popieram postulaty.
Gość#461 Dec 11, 2011, 18:06
To przerażająca krótkowzroczność.
Gość#462 Dec 11, 2011, 18:18
Kultura tworzona "lokalnie" to właśnie jedyna prawdziwa kultura.

(Sama tego nie wymyśliłam, powiedział to Ś.P. Andrzej Szczypiorski w prywatnej rozmowie podczas wizyty w pewnym małym mieście na Zachodzie Polski),
Gość#463 Dec 11, 2011, 19:06
Bardzo przykro, że stadiony oraz Euro 2012 są ważniejsze od rozwoju intelektualnego naszych dzieci...
Gość#464 Dec 11, 2011, 19:56
To przykre gdzzie szuka oszczędności Prezydent miata-Prezydent któremu zaufaliśmy kolejny raz. Prosimy o ponowne przeanalizowanie. Może coś w handlu pozamykać,szczególnie prowadzonym przez firmy zagraniczne. Z poważaniem Urszula
Gość#465 Dec 11, 2011, 19:58
Likwidacja 3 MDK-ow i to w dodatku w najbiedniejszych dzielnicach jest "zabijaniem" rozwoju kulturalnego dzieci z tych środowisk. Pan Prezydent nie daje szans tym dzieciom. Można przewidzieć co się z nimi stanie, wyjdą na ulice i mogą być zagrożeniem dla mieszkacw tych dzielnic. Pan Prezydent niech zacznie likwidację od zbiurokratyzowanego Urzędu Mista, zdublowanych wydziałow UM, a jak coś potrzeba to czeka się miesiącami, bo brakuje kompetentnych pracownikow. Dlaczego Pan Prezydent nie przekaże połowy zadan w ramach outsourcingu,innym firmom, ktorego celem jest efektywności prowadzonej działalności.Na likwidacji tych trzech MDK-ow, nie załata Pan dziury budżetowej Miasta Poznania, a tylko pozbawi Pan najbiedniejsze dzieci i młodzież dostępu do kultury. A dlaczego nie ściągnie Pan kar umownych za pateracką budowę stadionu, ciągnące się remonty drog i innych inwestycji, gdzie terminy już dawno zostały przekroczone. Najlepiej uderzyć w najbiedniejszych, odebrać szczątki ich marzen, bo nie ma kto za nimi się wstawic, oni nie mają się jak bronić. Ludzie tam pracujący wkładają tyle serca w pracę z dziećmi a Pan to wszystko chce przekreślić. Jest to Panie Prezydencie skandal, powinien się Pan wstydzić takich decyzji !!!!! Niech się Pan wycofa z tego pomysłu i szuka innych źrodeł łatania budżetu.
Hanna Rzeszut#466 Dec 11, 2011, 20:07
Widzę, że petycja na nowo odżyła i znów dość szybko prybywa podpisów. Bardzo mnie to cieszy, że tak wielu ludzi przejmuje się losem MDKów! To naprawdę wspaniałe, że tak zależy nam na kulturze i rozwoju dzieci i młodzieży!
Dziekuje wszystkim!
Gość#467 Dec 11, 2011, 21:11
Brak słów!!!
vgsgsd#468 Dec 11, 2011, 21:29
Kieszenie sobie zamknijcie
Gość#469 Dec 11, 2011, 21:53
słyszałam, że w Krakowie jest 11, a nie 30 MDKów, ale to i tak dużo więcej niż w Poznaniu!
Gość#470 Dec 11, 2011, 22:02
Moje dzieci korzystały z zajęć w MDK nr1. Dziś za zajęcia artystyczne dzieci trzeba słono płacić. Wiele dzieci i młodzieży nie ma możliwości. To nie tylko przykre ale widzę w tym rodzącą się patologię społeczną. Ta poteżna energia dzieci i młodych ludzi musi znaleźć ujście. Po co buduje się boiska ORLIK, place zabaw z programów wspomaganych przez UNIĘ? Zamykanie MDK - to jest wbrew polityce Państwa. Jak to rozumieć?
Gość#471 Dec 11, 2011, 22:06
jest słuszna
Gość#472 Dec 11, 2011, 22:08
No po prostu to są jaja, żeby kase na euro brac z MDK !
Gość#473 Dec 11, 2011, 22:10
To jest skandal -nasze dzieci mają tak mało miejsc gdzie mogą rozwijać swoje zainteresowania -zabierzmy i to niech wystają pod klatkami pala papierosy i co tam jeszcze gorszego - takiej młodzieży chce pan Prezydent?otwórzmy KOLEJNĄ BIEDRONKĘ BO JESZCZE BRAKUJE KILKU ABY WYKOŃCZYĆ POLSKI HANDEL !!!!!!!!!!!

This comment has been removed by the author of the petition.

Reason for the removal: U?ycie wulgaryzmu

Gość#475 Dec 11, 2011, 23:48
to jest petycja dająca szansę na rozwój dzieci i młodzieży a nie jak rząd i samorząd wyrzuca ich na ulice , i zabierający szansę na przyszłość.