FREE ALES PUSZKIN - petycja do władz białoruskich wzywająca do uwolnienia artysty Alesia Puszkina

Wzywamy władze białoruskie do uwolnienia artysty Alesia Puszkina, który został niesłusznie oskrażony o propagowanie faszyzmu. W marcu 2021 centrum kulturalne w Grodnie zostało zamknięte, a Aleś Puszkin zaaresztowany za zamieszczenie portretu Auhiena Żychara na wystawie malarstwa i tym samym "propagowanie faszyzmu".

6 kwietnia 2021 roku osiem organizacji, między innymi: Centrum Obrony Praw Człowieka Wiasna, Białoruskie Stowarzyszenie Dziennikarzy, Białoruski Komitet Helsiński, Białoruski PEN-Centrum, uznały go za więźnia politycznego.

Centrum Sztuki Współczesnej Zamek Ujazdowski    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, upoważniam Centrum Sztuki Współczesnej Zamek Ujazdowski do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.