Grzegorzu Schetyno - zrezygnuj

W tegorocznych wyborach parlamentarnych Koalicji Obywatelska, której liderem jest przewodniczący Platformy Obywatelskiej Grzegorz Schetyna, uzyskała wynik 27%.

Nie udało się, wbrew wcześniejszym zapewnieniom, odebrać władzy Prawu i Sprawiedliwości. Były to jednocześnie trzecie przegrane przez PO wybory z rzędu – po wyborach do Europarlamentu i wyborach samorządowych.

Zdaniem wielu, odpowiedzialność za ten stan ponosi osobiście Grzegorz Schetyna. Strategia, jaką przyjął w trzech kolejnych kampaniach wyborczych, okazała się nieskuteczna.
Najbardziej popularni politycy, którzy mogliby dziś stanowić o sile PO, (Brejza, Arłukowicz) zostali od polityki krajowej odsunięci, albo zmarginalizowani.
KO nie spełniła publicznie danej obietnicy wciągnięcia na listy działaczy i społeczników, którzy wspierali opozycję i okazali się skuteczni np. w trakcie protestów sądowych. Otrzymali miejsca odległe albo wcale.

W niewystarczającym stopniu zapełniono listy KO kobietami, choć z badań wynika, że gdyby głosowały kobiety – wyborczynie, rząd PiS straciłby większość w sejmie i w senacie.
Wreszcie – przekaz kierowany do wyborców był nijaki, nieprecyzyjny i zmieniał się, w zależności od sondaży.
Zabrakło zdecydowanego stanowiska w sprawie rozdziału Kościoła od Państwa, uchodźców. Zamiast tego licytowano się z PiS na finansowe rozdawnictwo, co jak wiemy i tak nie przyniosło zwycięstwa.

Czujemy się uprawnieni do zabrania głosu w tej sprawie – jako wyborcy opozycji, jako wyborcy, którzy oddali głos na Koalicję Obywatelską w ostatnich wyborach. Jako podatnicy, którzy poprzez subwencje finansują partie polityczne, w tym Platformę Obywatelską. Wreszcie jako obywatele, którzy nie mogą i nie chcą czekać na to, aż nastaną w Polsce rządy prawa.

Apelujemy do Grzegorza Schetyny o rezygnację ze stanowiska Przewodniczącego Platformy Obywatelskiej. Dziś, nie czekając na styczniowe wybory w Platformie.
Zanim poparcie partii spadnie poniżej wartości dwucyfrowej, do jakiej nieuchronnie, od kilku lat, zmierza.
Kandydaci na nowego szefa partii i ewentualny zarząd, który zostałby wyłoniony w styczniu, miałby trzy miesiące na to, by zaprezentować swój pomysł na zmianę kursu i polityki, jaką prowadzi Platforma Obywatelska. Tak, aby wreszcie stać się skuteczną przeciwwagą dla Prawa i Sprawiedliwości.

Aleksander Twardowski    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, upoważniam Aleksander Twardowski do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.

Adres e-mail nie będzie wyświetlany publicznie w Internecie.