II PETYCJA MIESZKAŃCÓW RUDY ŚLĄSKIEJ W SPRAWIE OGRANICZENIA I OPÓŹNIENIA WYCINKI DRZEW W RUDZKICH LASACH

Green_Minimalist_Save_The_Forest_Card.pngMy, niżej podpisani, zwracamy się z petycją dotyczącą ograniczenia wycinki drzew w rudzkich lasach.

Nasze miasto, podobnie jak wiele innych, boryka się z poważnymi problemami związanymi z degradacją środowiska. Nasze lasy stanowią jedno z najcenniejszych źródeł naturalnych, jakimi dysponujemy. Dlatego też, zwracamy się z uprzejmą prośbą o podjęcie działań mających na celu ochronę naszych lasów.

Prosimy, aby w miejscach zamieszkanych przez ludzi dokonywana była wycinka jedynie chorych drzew, a planowane wycinki w pozostałych obszarach były całkowicie wstrzymywane lub opóźniane, celem uniknięcia masowych wycinek na przestrzeni kilku lat. Jesteśmy świadomi, że w wyniku tych działań prowadzone jest nasadzanie nowych drzew, jednakże powrót do stanu sprzed wycinki wymaga czasu, a szacowany okres wynosi ponad 20-30 lat.

Nasza prośba wynika z bezpośredniego doświadczenia związanego z ostatnimi wycinkami, które miały miejsce w naszym otoczeniu. Zauważamy wzrastające wdzieranie się zwierzyny leśnej na obszary zamieszkałe przez ludzi. Dodatkowo, w związku z przeprowadzoną wycinką drzew w okolicy ul. Kochłowickiej, zwiększyło się natężenie hałasu z autostrady A4, docierającego do budynków w Halembie.

Dlatego apelujemy do Państwa o uwzględnienie naszej petycji i podjęcie działań mających na celu maksymalne ograniczenie oraz opóźnienie w czasie planowanych wycinek drzew. Wierzymy, że zmiana nastawienia w Lasach Państwowych otworzy nowe możliwości dla zaangażowania społeczeństwa i tym razem przedłożona petycja przyniesie zamierzony skutek. Mamy nadzieję, że nasze obawy zostaną zrozumiane, a Państwa działania przyczynią się do ochrony naszych cennych zasobów naturalnych.

_____________
Do wiadomości: