Finansowanie przez NFZ terapii komórkami macierzystymi dla osób z uszkodzonym nerwem wzrokowym, oraz jego zanikiem.

Minister Zdrowia

Łukasz Szumowski

Panie Ministrze,

działam w imieniu osób słabowidzących, niewidzących a także w imieniu ludzi u których doszło do zaniku nerwu wzrokowego, lub jego uszkodzenia. Terapie komórkami macierzystymi mają właściwości regeneracyjne i są, jak pokazują najnowsze badania naukowe - skuteczną metodą. Jednak koszt takiej terapii w Polsce często dyskwalifikuje pacjentów. Ludzie muszą zbierać pieniądze z pomocą rodziny, przyjaciół, mediów - co jest bardzo kłopotliwe a nawet krępujące.

Jeżeli NFZ zacznie finansować takie terapie, będzie to dla wielu osób ogromną szansą na powrót do normalnego życia. Im wcześniej taką terapię wprowadzi się u pacjenta, tym większe jej powodzenie.

Przestańmy nazywać leczenie komórkami macierzystymi - eksperymentem, ponieważ coraz więcej doniesień ze świata medycznego potwierdza jej powodzenie.

Remigiusz Ciuraba    Skontaktuj się z autorem petycji

Wypełnij poniższy formularz, aby podpisać petycję utworzoną przez Remigiusz Ciuraba. Autor petycji będzie mieć dostęp do wszystkich informacji podanych w formularzu.