Kryte lodowisko w Olsztynie.

Apeluję do władz miasta Olsztyna o budowę krytego, całorocznego lodowiska na terenie naszego miasta.

Poza wygodą  dla użytkowników będzie to korzystne dla miasta. Obiekt będzie mógł służyć mieszkańcom również w zakresie oferty dla dzieci i młodzieży w okresie nauki szkolnej i wolnych dni. Wesprze to także rozwój fizyczny wszystkich nas. Będzie miejscem, gdzie można spędzić czas bez smartfona czy koputera.

Obecnie użytkownicy lodowisk otwartych w naszym mieście ciągle borykają się z utrudnieniami takimi jak wiatr, opady atmosferyczne, wahania temperatur.  To wszystko ma również duży wpływ na jakość tafli lodu, zużycie energii oraz syzyfową pracę personelu obsługującego lodowisko, ale także często na wyłączenie  obiektów z użytku w okresie zimowym (jedyny okres w jakim działają).

W obecnych czasach są tak duże możliwości techniczne oraz budowlane, że budowa takiego obiektu nie jest czymś trudnym lub nieosiągalnym.

Pobliskie, dosyć niewielkie miejscowości naszego województwa takie jak Działdowo, czy Iława mają kryte lodowiska, Bartoszyce zadaszone a całoroczne są w Giżycku, Elbląbu. Uważam, że miasto wojewódzkie takie jak Olsztyn powinno zaiwestować w tak atrakcyjny obiekt. Zwłaszcza, że jesteśmy miastem o charakterze turystycznym.0142.jpg

Składając podpis, uprawniam Sławomir do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.