Kwota wolna od podatku w wysokości 30 451 PLN dla wszystkich

1237194-podatki-pit1.jpg

Szanowni Posłowie i Senatorowie,

Najwyższy czas aby kazdy obywatel miał identyczną kowtę wolną od podatku, bez względu na status zawodowy.

Miesięczny dochód większości z posłów i senatorów składa się z dwóch elementów, tj. uposażenia poselskiego w wysokości wynagrodzenia podsekretarza stanu (9892,30 zł brutto), które przysługuje tzw. posłom zawodowym, czyli posłom, którzy nie wykonują innej pracy oraz diety poselskiej w wysokości 2473,08 zł, która przysługuje każdemu posłowi. Uposażenie poselskie jest opodatkowane na zasadach ogólnych, a więc korzysta z kwoty wolnej w wysokości 3091 zł. Dieta poselska jest natomiast, aż do kwoty 2280 zł miesięcznie wolna od podatku dochodowego. W praktyce oznacza to, że wynagrodzenie posła jest wolne od podatku do kwoty 30 451 zł w skali roku. Kwota wolna od podatku w wysokości 30 451 PLN przysługuje obecnie posłom i senatorom. Oznacza to, że posiadają oni prawo do dziesięciokrotnie wyższej kwoty wolnej od podatku od innych polskich obywateli.  Jeśli uważasz, że kwota wolna od podatku powinna być równa dla wszystkich obywateli podpisz petycję

Składając podpis, uprawniam Lidia do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.