Legalizacja infrastryktury MTB Sopot/Gdańsk

Tytułem wprowadzenia...

Jako rowerzyści górscy korzystający z Trójmiejskiego leśnego obszaru TPK chcielibyśmy móc poprzez legalizację naszej obecnej infrastruktury rowerowej zapewnić bezpieczeństwo wszystkich bywalców w tym regionie TPK poprzez oznaczenia naszych tras rowerowych, a także ukierunkować korzystanie z niej przez rowerzystów MTB.

Petycja jest kierowana do Dyrekcji Pomorskiego Zespołu Parków Krajobrazowych  w intencji wykreślenia niekorzystnych dla rowerzystów górskich zapisów, jakie znalazły się w tworzonym przez Dyrekcję planie ochrony lasów TPK, lub zmiany na zapisy dopuszczające ich lokalizację, a tym samym potencjalną możliwość legalizacji tzw. "singletracków" skupionych na terenie TPK.

Podanie danych osobowych w formularzu petycji jest dobrowolne, jednak niepodanie danych w formularzu spowoduje, że Twój głos poparcia nie zostanie zarejestrowany

BIKEPARK BIGFOOT WORKS

Istniejące od kilku lat i wykorzystywane do codziennej aktywności  single nazwane BigFoot Works to infrastruktura położona na terenie Trójmiejskiego Parku Krajobrazowego, zlokalizowana poza rezerwatami przyrody, głównie na terenie Sopotu oraz częściowo w obszarze lasów Oliwskich w Gdańsku.

BFW_rejon_new.jpg

Spore zróżnicowanie terenu pozwoliło na pojawienie się sporej ilości krótkich 200-800m singli, przede wszystkim o charakterze trailowym z domieszką enduro. Łącznie mamy ich ponad 30 o całkowitej długości ok. 14 km.

Jest to odpowiedź na dynamiczny rozwój rynku rowerowego oraz aktywnego spędzania czasu na rowerze. Rozwój infrastruktury rowerowej, z której korzystają dzieci, młodzież, dorośli. Pasja do jazdy oraz chęć ciągłego udoskonalania techniki łączy pokolenia bez względu na wiek. To wpływa na aktywne spędzanie wolnego czasu zarówno na rowerze, jak i na świeżym powietrzu.

_20A95041.jpg

---------------------------------------------------------------------------------------

TREŚĆ PETYCJI

PETYCJA O REWIZJĘ ZAPISÓW W PLANIE OCHRONY TRÓJMIEJSKIEGO PARKU KRAJOBRAZOWEGO

Szanowni Państwo!

Jako mieszkańcy aglomeracji trójmiejskiej dostrzegamy potrzebę przebywania na łonie przyrody, a Trójmiejski Park Krajobrazowy stanowi naturalny kierunek naszej aktywności rekreacyjnej.

Z niepokojem przyjmujemy wieści o przygotowywanym Planie Ochrony, który miałby na zawsze wykluczyć możliwość wyznaczania tras rowerowych typu „singletrack” w naszej okolicy.

Jesteśmy przekonani, że istnieje możliwość lokalizowania tras rowerowych w sposób zrównoważony, który pozwoli na uprawianie sportu w sposób możliwie najmniej dotkliwy dla środowiska.

Konsultacje przeprowadzone z Dolnośląskim Zespołem Parków Krajobrazowych wykazały, że możliwe jest lokowanie tras typu „singletrack” w sposób nie powodujący istotnych oznak negatywnego wpływu na przyrodę. Stosowny dokument jest załącznikiem do niniejszej petycji.

W związku z wyżej przytoczonymi argumentami wnioskujemy o zmianę zapisów w projekcie Planu Ochrony Trójmiejskiego Parku Krajobrazowego w sposób dopuszczający możliwość lokalizowania tras typu „singletrack” .

ZAŁĄCZNIK

zał.jpg

Petycja_zalacznik-11.jpg

Petycja_zalacznik-22.jpg

Petycja_zalacznik-1.jpg

Stowarzyszenie Trójmiejskie Ścieżki MTB    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, upoważniam Stowarzyszenie Trójmiejskie Ścieżki MTB do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.