Likwidacja progów spowalniających na ulicy Panewnickiej na odcinku od ulicy Medyków do Owsianej

Wnioskujemy o usunięcie progów spowalniających na ulicy Panewnickiej na odcinku między skrzyżowaniem z ulicą Medyków a rondem przy ulicy Owsianej. Na tym odcinku ulicy nie występuje wzmożony ruch pieszych.

Progi są uciążliwe dla mieszkańców - przyspieszające po pokonaniu progu pojazdy powodują wzmożony hałas i emisję CO2, natomiast hamowanie przed progiem jest źródłem dodatkowej emisji pyłów z klocków hamulcowych i opon.

Są one także uciążliwe dla kierowców. Powodują przyspieszone zużycie zawieszenia pojazdów, zmniejszają płynność ruchu na uczęszczanej drodze, dla której nie ma realnej alternatywy.

Zwracamy również uwagę, że budowę ww. reguluje ustawa (Dz.U. Nr 220, poz. 2181 z późn. zm.). Ulica Panewnicka jest drogą powiatową i ma klasę techniczną: zbiorcza Z. W przytoczonej ustawie czytamy m.in." progi zwalniające mogą być umieszczane w obszarze zabudowanym na drogach następujących klas technicznych: (...)wyjątkowo zbiorcza Z."

Składając podpis, uprawniam Bartosz do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.