Linia Autobusowa nr. 18 w Dzbeninie

Urząd Gminy w Rzekuniu

ul. Tadeusza Kościuszki 33, 07-411 Rzekuń

Petycja mieszkańców  Czarnowca, Dzbenina,

Kamianki, Korczak, Tobolic w sprawie usprawnienia komunikacji miejskiej             Zwracamy się z ogromną prośbą o zwiększenie  Komunikacji miejskiej linii 18 z wyżej wymienionych okolic do Ostrołęki.

Co roku zwiększa się liczba osób borykających  się z problemem transportu z  okolic Dzbenina do miasta. Problem braku komunikacji odczuwają mieszkańcy wszystkich wyżej wymienionych okolic. Dotyczy on, zarówno osób starszych, rodziców małych dzieci w wieku przedszkolnym jak i przede wszystkim dzieci i młodzieży uczęszczającej do szkół.

Transport jakim dysponuje Dzbenin jest bardzo ubogi. Należy podkreślić przy tym, że Dzbenin jest najszybciej i najprężniej rozwijającą się miejscowością blisko Ostrołęki, oraz jest bardzo atrakcyjny pod względem mieszkaniowym jak i inwestycyjnym, co widać po ilości budujących się domów jednorodzinnych.

Poprosiliśmy Dyrekcję I, II, III Liceum Ogólnokształcącego, Technikum 1 i 4 w Ostrołęce o wystawienie  statystyk dotyczących liczby młodzieży uczęszczających do tych szkół z naszych miejscowości.

Na podstawie zebranych informacji , można stwierdzić , ze komunikacja jaką dysponujemy zdecydowanie nie odpowiada na potrzeby mieszkańców wyżej wymienionych miejscowości.

Problem braku transportu jest wielowymiarowy. Z jednej strony jest to ogromne utrudnienie dla osób starszych, młodzieży dzieci i rodziców. Z drugiej strony kompletna zależność dzieci i młodzieży od rodziców w tym zakresie wpływa negatywnie na ich  rozwój holistyczny.

Uczniowie szkół średnich z powodu braku możliwości samodzielnego przemieszczania się, nie uczą się : odpowiedzialności, punktualności, samodzielności i niezależności.  Ta sytuacja może odbić się  negatywnie na ich przyszłym dorosłym życiu.

Kolejną kwestią jest bezpieczeństwo dzieci, które w przypadku braku możliwości wsparcia rodziców zdarza się, że muszą wracać pieszo. O ile w okresie letnim może mieć to swoje zalety to zimą, gdy dzień kończy się w okolicach 16.00 jest niebezpieczne.

Podkreślamy również, że zgodnie z rozporządzeniem Ministerstwa Edukacji i Nauki nauczanie w Polsce jest obowiązkowe do 18 roku życia. Z rozporządzenia wynika  również, że obowiązkiem gminy jest zapewnienie dowozu do szkół dla dzieci (klasy I -III), które uczęszczają do szkół podstawowych, gimnazjów czy liceów po przekroczeniu odległości 3km, lub po przekroczeniu odległości 4 km (klasy V-VIII) dla dzieci ze szkół ponadpodstawowych. Zasadniczo, komunikacja miejska powinna być zorganizowana w taki sposób, by umożliwić wszystkim uczniom spełnienia obowiązku szkolnego.

W celu obiektywnej oceny i wyznaczenia właściwych godzin transportu na trasie Ostroleka – Dzbenin i okolice zostały porównane plany lekcji z I, II, III LO w Ostrołęce.

·        W I LO aż 13 z 27 klas w całej szkole zaczyna w godzinach 9:45,10:45 oraz 11:30 są to pierwsze i drugie klasy , pozostałe trzecie i czwarte  klasy (łącznie 14 klas) zaczyna 8:00 i 8:50 , zajęcia kończą się w godzinach od 14:15 , 15:05 (14 klas) , młodsze roczniki kończą  15:55,16:50 i 17:40 .

·        W II LO młodzież zaczyna o 8:00 i 8:50 natomiast kończą zajęcia o 13:05, 13:55 ,14:45

·        W III LO jest aż 32 klas , każda z klas zaczyna w godzinach : 8:00, 8:50, 9:40, 10:30 kończą o 13:55 14:45, 15:35 oraz 16:25.

Do tego dochodzą szkoły zawodowe i techniczne gdzie również są uczniowie z Dzbenina , Tobolic, Czarnowca , Korczak czy Kamianki. Na dzień dzisiejszy funkcjonuje linia autobusowa Nr 18 .

·        Z Dzbenina o 7:30, 11:43 , 16:17 i 20:37.

·        Z miasta o 7:10,11:15, 15:50,20:10 (w tym przypadku Tobolice i Czarnowiec jest ominięty).

Mając na uwadze powyższe, wnioskujemy o uruchomienie 4 dodatkowych linii autobusowych od poniedziałku do piątku w godzinach jak niżej: Z Dzbenina i okolic do Dworca PKS:

1.      Odjazd z Dzbenina godzina ok. 09:00 – tak aby dzieci dotarły do okolic dworca PKS nie później niż godzina 09:20

2.      Odjazd z Dzbenina godzina ok 10:00 – tak aby dzieci dotarły do okolic dworca PKS nie później niż godzina 10:20

Z Dworca PKS do Dzbenina i okolic:

1.      Odjazd z Dworca PKS godzina ok. 17.20

2.      Odjazd z Dworca PKS godzina ok. 18.05

Problem z naszej perspektywy jest ogromny. Prosimy o zapewnienie naszym dzieciom swobodnych i bezpiecznych dojazdów do szkół co przełoży się pozytywnie na wszystkie aspekty ich rozwoju. Mamy nadzieję ,że sprawa zostanie potraktowana bardzo poważnie, i otrzymamy  wsparcie w tym zakresie.

Wierzymy, że nasza prośba zostanie rozpatrzona pozytywnie  w możliwie jak najszybszym terminie. Z racji zbliżającej się jesieni dni są coraz krótsze i chcemy mieć pewność ze nasze dzieci będą bezpiecznie wracać do domu .

Z poważaniem,

Mieszkańcy Czarnowca/ Dzbebina/Kamianki/Korczak/Tobolic    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, upoważniam Mieszkańcy Czarnowca/ Dzbebina/Kamianki/Korczak/Tobolic do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.