List otwarty do Ministra Edukacji Narodowej w sprawie rozwiązania kwesti tegorocznych egzaminów klas ósmych # zostańwdomu

Jeśli zgadzasz się z treścią poniższego listu, podpisz petycje i udostępnij.

Szanowny Panie Ministrze Edukacji Narodowej. My, uczniowie klas ósmych, zaniepokojeni obecną sytuacją, w tym liście otwartym, chcielibyśmy zwrócić się do pana z prośbą o rozwiązanie kwestii tegorocznych egzaminów. Obecna sytuacja w naszym kraju nie jest jeszcze zła, natomiast na pewno jest poważna i nie należy jej w jakikolwiek sposób lekceważyć. My, tak samo jak i wszyscy Polacy, zdajemy sobię sprawę z tego, że jest to dopiero początek tej epidemii w naszym kraju. Cytując słowa Pana Ministra Zdrowia, prof. Łukasza Szumowskiego "To nie jest początek końca, to nawet nie jest koniec początku".
Z powyższej wypowiedzi Pana Ministra, a także wypowiedzi innych ekspertów oraz przekazu medialnego, można wywnioskować iż nie ma szans na powstrzymanie epidemi w naszym kraju w upływie tego miesiąca. Więc należy zadać sobie pytanie, czy w takim razie organizowanie egzaminów ma w ogóle sens. Naszym zdaniem organizowanie egzaminów w obecnym terminie, 21-23.04, niesie za sobą ogromne ryzyko epidemiologiczne, a mówiąc kolokwialnie jest wręcz niedpowiedzialne. Pamiętajmy, że przy przeprowadzaniu egzaminów zaangażowane są setki, a nawet tysiące osób: egzaminatorzy, osoby przewożące egzaminy do centralnych komisji, oczywiście też sami uczniowie oraz wiele innych osób. Ci wszyscy ludzie będą ogromnie narażeni na zakażenie wirusem. Oczywiście, jesteśmy świadomi iż egzamin musi zastąpić inne rozwiązanie. Jednym, z najbardziej oczywistych rozwiązań jest przesunięcie egzaminów. Jednakże takie rozwiązanie niosłoby za sobą wiele uniedogodnień nie tylko dla uczniów, ale i też nauczycieli. Rok szkolny musiałby zostać wtedy zapewne wydłużony lub byłby mocno nadwyrężony, a nam, uczniom, narzuconoby mordercze tempo pracy. Jednym z najlepszych rozwiązań obecnie wydaje się konkurs świadectw. Pozwoliłby on najrzetelniejsze odzwierciedlenie wiedzy uczniów, a także, byłby on najmniej kosztowny dla Ministerstwa, zarówno finansowo jak i moralnie. Dodatkowo w ramach uzupełnienia samych świadectw z klas 8 oraz 7, można byłoby wprowadzić całkiem nowe rozwiązania działające np. na zasadzie rozmowy kwalifikacyjnej. Taka rozmowa prowadzona przez np. Skype'a byłaby nie tylko świetnym uzupełnienien dla dyrekcji placówek szkół średnich, ale też dobrą i bardzo życiową lekcją dla samych uczniów. Oczywiście, jesteśmy świadomi iż nie każdy uczeń jest w stanie ze względów technicznych przeprowadzić taką rozmowe, dlatego można je zastąpić rozbudowanym CV. Takie CV mogłoby zawierać różne informacje o uczniu, będące związane z profilem, na który chce się dostać. Wtedy uczeń, chcący dostać się np. na profil sportowy, mógłby zamieścić w CV zdjęcia swoich dyplomów, medali itp. Natomiast uczeń, chcący się dostać na profil fotograficzny, mógłby zamieścić swoje portfolio. Jest naprawdę wiele ciekawych pomysłów na zastąpienie egzaminu w skuteczny sposób. Niewątpliwie cały świat stoi przed wielkim wyzwaniem, jakie niesie ze sobą ta pandemia. Jest to dla nas wszystkich sytuacja nadzwyczajnie wyjątkowa i na pewno niekonwencjonalna, dlatego uważamy, iż w związku z nią powinniśmy nie bać się używania niekonwencjonalnych rozwiązań.
Z poważanien uczniowie klas ósmych.

List autorstwa Norberta Szymańskiego.

Norbert Szymański    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, upoważniam Norbert Szymański do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.

Adres e-mail nie będzie wyświetlany publicznie w Internecie.