List otwarty do największych polskich marek modowych

List_otwarty_Fashion_Revolution_Polska.png

Słowem “czarny” nazywa się często dni tragiczne. Czarna niedziela (USA, 1935) - w wyniku potężnej burzy piaskowej, która całkowicie przesłoniła słońce, zginęło wiele osób i całe stada zwierząt. Czarny czwartek (Polska, 1970) - to protesty robotników w Gdyni brutalnie tłumione przez wojsko i milicja. Byli ranni i zabici.

Jak więc patrzeć na czarny piątek?

9 sierpnia 2021 roku świat obiegły niepokojące wnioski zawarte w najnowszym raporcie Międzyrządowego Zespołu ds. Zmian Klimatu (IPCC).

Wynika z niego jednoznacznie, że to ludzie odpowiedzialni są za ocieplenie klimatu. Jest jeden sposób by nie przekroczyć bariery wzrostu temperatury o 1,5 stopnia celsjusza względem epoki przemysłowej. To redukcja emisji gazów cieplarnianych na nieznaną dotąd skalę. Redukcja, która musi zacząć się dziś.

Niestety dziś, w pierwszy czarny piątek od opublikowania raportu, nie widać zmian. Dlatego zwracamy się do polskich przedstawicieli branży mody, a w szczególności do zarządów firm o zdecydowanie największym wpływie i zarazem mocy zmiany: LPP S.A.,  CCC S.A., eobuwie.pl S.A., OTCF S.A. i ETOS S.A. z następującymi pytaniami:

1. Czy w wyniku raportu IPCC planują Państwo podjąć działania zmierzające do intensyfikacji i przyspieszenia wysiłków na rzecz redukcji emisji? W jaki sposób?
  2. Kiedy konsumenci mogą spodziewać się deklaracji od Państwa na temat tych działań?
  3. Dlaczego, mimo deklaracji o odpowiedzialności, Państwa marki uczestniczą w nakręcaniu czarnopiątkowej sprzedaży?

Państwa firmy, obecne na rynkach wielu krajów, zaangażowane w globalne łańcuchy dostaw, są dla wielu powodem do dumy. Dziś jednak widać wyraźnie, że dumni powinniśmy być z firm odpowiedzialnych.

Konsumenci już teraz zmieniają swoje nawyki zakupowe, żywieniowe, sposób spędzania wolnego czasu. Ale dziś bardziej niż kiedykolwiek potrzebujemy radykalnych zmian o dużym zasięgu - zmiany takie wymagają wsparcia instytucjonalnego i biznesowego. Nadszedł czas, by przedsiębiorstwa podjęły wyzwanie:

• inwestycji w badania i wdrożenia nowych technologii, które zmniejszą Państwa (i innych firm) negatywny wpływ na zmiany klimatu (w przeciwieństwe do inwestycji w technologie służące głównie do zwiększenia sprzedaży),
  • prowadzenia raportowania niefinansowego z prawdziwego zdarzenia, z uwzględnieniem szerokiego spektrum interesariuszy (raporty niefinansowe nie mogą dłużej być tylko kwiatkiem do kożucha),
  • poszukiwania dróg zmiany modelu biznesowego na niesprzeczny z dziejową potrzebą walki z katastrofą klimatyczną.

Wzywamy firmy LPP S.A.,  CCC S.A., eobuwie.pl S.A., OTCF S.A. i ETOS S.A. do odpowiedzi na powyższe pytania i wyzwania. Mają Państwo niepowtarzalną okazję stać się inspiracją i drogowskazem dla wielu firm z naszego regionu i kontynentu. Liczymy na to, że ją Państwo wykorzystają.

Nie wiedzą Państwo, jakie dalsze kroki podjąć? Podpowiemy: poland@fashionrevolution.org

Zespół Fashion Revolution Polska

FRP_logo_male.jpeg

Stowarzyszenie Fashion Revolution Polska    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, upoważniam Stowarzyszenie Fashion Revolution Polska do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.