Lista poparcia dla inicjatywy dotyczącej budowy infrastruktury sportowej w Łukowie, zlokalizowanej niedaleko rzeki Krzny (krytego boiska, strefy streetworkout, ścianki wspinaczkowej, itp.)

Szanowni Państwo,

W imieniu środowiska sportowego z Łukowa oraz innych miejscowości Ziemi Łukowskiej zwracamy się do Państwa z prośbą o poparcie inicjatywy samorządu miejskiego w Łukowie dotyczącej planowanej budowy infrastruktury sportowej, tj. krytego boiska ze sztuczną nawierzchnią, a także obiektów na potrzeby sportów ekstremalnych: toru jazdy dla rowerów typu pumptruck, a także ścianki wspinaczkowej, skateparku i sprzętu do street workoutu.

Uważamy, że jednym z najważniejszych (o ile nie najważniejszym) czynników dla krzewienia sportu i rozwijania zdrowia mieszkańców, jest udostępnienie odpowiedniej infrastruktury sportowej, na której będą oni w bezpiecznych i nowoczesnych warunkach trenować oraz rywalizować i odnosić sukcesy. Wierzymy, że planowane do realizacji obiekty sportowe w Łukowie będą inwestycją o znaczeniu ponadlokalnym i przełożą się na integrację osób z całej Ziemi Łukowskiej. W przytłaczającej większości działające na terenie Łukowa oraz innych miejscowości kluby, stowarzyszenia, czy sekcje sportowenie nie stanowią własności jednej, czy kilku osób, nie są także nastawione na wynik ekonomicznyjak. Kluby te -niezależnie od dyscypliny sportu -prowadzone są przez pasjonatówi społeczników, często poświęcających swój prywatny czas i środki na wzmacnianie w młodych ludziach pozytywnych postaw i promowania przez sport naszego miasta. Powstanie i późniejsze działanie wspomnianych obiektów przypominać będzie, jakże ważną dziedziną społeczną jest sport i promocja zdrowego, aktywnego stylu życia. Obrazując ten problem na piłce nożnej, należy podkreślić, że na dzień dzisiejszy zawodnicy z Łukowa i okolic odnoszą znaczne sukcesy w grupach dziecięcych (na przykład wśród dzieci z rocznika 2007sześciu reprezentantów Łukowa występuje w kadrze wojewódzkiej), przerywając niestety karierę przy przekroczeniu pewnej granicy wiekowej. Te ciężkie, niekiedy wręcz traumatyczne dla młodego człowieka decyzje spowodowane są m.in. brakiem infrastruktury sportowej dostępnej w okresie zimowym. Taki stan rzeczy powoduje, że zdolni zawodnicy przenoszą się na przykład do Lublina, Siedlec lub Białej Podlaskiej, a więc do miast, gdzie funkcjonują obiekty ze sztuczną nawierzchnią. Dlatego też ważne i szczególnie cenne jest realizowanie inwestycji sportowych w taki sposób, aby były one wykorzystane także od listopada do marca, a więc w miesiącach, gdy treningi na świeżym powietrzu często nie są możliwe do realizacji, chociażby z powodów atmosferycznych.

Licząc na zrozumienie naszej wspólnej sportowej sprawy prosimy o wsparcie i podpisanie petycji.

ŁKS Orlęta Łuków    Skontaktuj się z autorem petycji

Składając podpis, uprawniam ŁKS Orlęta Łuków do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.