Marta Lempart i Strajk Kobiet w polskim Sejmie!

Do koalicji Lewica
Do Koalicji Obywatelskiej

Chcę Marty Lempart i reprezentacji Ogólnopolskiego Strajku Kobiet w polskim Sejmie! Chcę w Sejmie przedstawicielki i inicjatorki masowego, obywatelskiego ruchu kobiecego, który już dwukrotnie, jako jedyny, zatrzymał walec PiS. Chcę w Sejmie tej niezłomnej, odważnej kobiety, która od kilku lat, nie patrząc na osobiste konsekwencje, z odwagą i determinacją walczy o demokrację i prawa człowieka w naszym kraju. Chcę dla niej miejsca, na jakie zasłużyła – gwarantującego jej dostanie się do Sejmu. Wy, politycy, doskonale wiecie, o jakie miejsce chodzi.

Mówię #Sprawdzam

Marta Lempart to nie tylko zainicjowany przez nią Ogólnopolski Strajk Kobiet, nie tylko Czarny Poniedziałek 3/10/2016 i Czarny Piątek 23/03/2018, czyli dwa zwycięstwa siły polskich kobiet nad PiS, ale i niewyczerpane pokłady energii i nadziei w protestach w obronie sądownictwa, w tym 15-godzinny protest pod Senatem; to stawanie na drodze brunatnej fali neofaszyzmu płynącej przez Polskę; to akcja #BabyShoesRemember i inne akcje przeciw pedofilii w Kościele; to idea i realizacja masowego Międzynarodowego Strajku Kobiet; to tysiące godzin spędzanych przez nią na wspieraniu osób takich jak ja w naszych działaniach w obronie polskiej demokracji i praw człowieka.
Marta to także doświadczona urzędniczka, prawniczka i legislatorka - osoba, która wierzy w nasze Państwo i służy mu nieprzerwanie. I powinna teraz zmienić pole walki. Powinna toczyć ją w polskim Sejmie. Marta to odwaga i pracowitość, jakiej potrzebujemy, żeby winni demolki naszego Państwa ponieśli konsekwencje.
Marta to głos dziesiątków kobiet w Polsce – kobiet, które po raz pierwszy wyszły na ulice w 2016 i stały się wojowniczkami. Marta to głos ludzi, których boli Polska. Marta to gotowość do poświęcenia wszystkiego, poddania się wszelkim szykanom, w obronie ważnych dla niej wartości.
Czy Wasze deklaracje - szefów polskiej opozycji demokratycznej - o chęci i potrzebie współpracy z ruchami obywatelskimi - współpracy partnerskiej, zapewniającej im reprezentację, zamienią się w czyny, czy też zwycięży polityka partyjna, a tak wyjątkowa osoba jak Marta i cały jej dorobek okażą się być dla Was bez znaczenia?

Liczę na to, że zachowacie się jak należy. Dlatego popieram tę petycję i żądam, żeby mój obywatelski głos, głos osoby, która ma Polskę i jej dobro w sercu, został przez Was potraktowany poważnie. Mówię #Sprawdzam.
Mówię #MartaDoSejmu

Marta Miciak, Ogólnopolski Strajk Kobiet    Skontaktuj się z autorem petycji

Składając podpis, uprawniam Marta Miciak, Ogólnopolski Strajk Kobiet do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.

Zachęcimy do wyświetlenia tej petycji 3000 odwiedzających, którzy przeglądają inne petycje na naszej stronie, ale jeszcze nie widzieli tej petycji.