Marzec 68 - 50 lat później...

Mija 50 lat od marca 68, od studenckich protestów i od antysemickiej kampanii rozpętanej przez PZPR.  To na skutek tej kampanii my, niżej podpisani, opuściliśmy Polskę.

Dlatego z oburzeniem patrzymy na obecna politykę PiSu. Na wzniecanie antysemityzmu w Polsce i wśród Polaków za granicą, poprzez prowokacyjną ustawę o IPN,  grożącą karą więzienia za wypowiedzi na temat Zagłady, które nie zgadzają się z wersją historii przedstawianą przez obecny rząd. Rząd który propaguje ksenofobię i pobłaża skrajnie nacjonalistycznym i neonazistowskim ruchom.

W tej sytuacji,  planowany patronat prezydenta Dudy nad niektórymi obchodami 50 rocznicy Marca 68 uważamy za skrajną hipokryzję. Obecny rząd i PiS  nie mają moralnego prawa patronować obchodom tej rocznicy a nawet w nich uczestniczyć.

Twój adres e-mail nie będzie widoczny na naszej stronie. Jednak należy zaznaczyć, że autor petycji zobaczy wszystkie informacje, które udostępnisz w tym formularzu.