Nadanie nazwy "Rondo im. Tadeusza Heftmana" rondu zlokalizowanemu na ulicy Ostrogórskiej

Szanowne Radne, Szanowni Radni,

zwracamy się z apelem o nadanie nazwy "Rondo im. Tadeusza Heftmana" rondu zlokalizowanemu na skrzyżowaniu ulicy Jagiellońskiej i Ostrogórskiej.

Pamiętajmy o swojej historii i wybitnych postaciach, które urodziły się w Sosnowcu i miały wpływ na losy świata.

Kim był Tadeusz Heftman?
Wybitny chłopak z Sosnowca, bez którego podczas II wojny światowej nie istniałaby łączność Armii Krajowej w okupowanej przez Niemców Polsce, łączność Sztabu Naczelnego Wodza w Londynie, czy słynne radiostacje typu AP, zwane od wydawanych przez nie odgłosów "pipsztokami"

Nota biograficzna
Tadeusz Stefan Heftman , ur. 9 maja 1906 w Sosnowcu, zm. 1995 w Londynie (Wielka Brytania) – inżynier radiotechnik, pionier krótkofalarstwa w Polsce, absolwent Institut National Polytechnique de Grenoble (Francja), wybitny konstruktor radiostacji wojskowych, m.in. dla Oddziału II (wywiad) Sztabu Głównego WP, Sztabu Naczelnego Wodza, współdziałał w złamaniu niemieckiej maszyny szyfrującej „Enigma”. Główny konstruktor Polskich Wojskowych Warsztatów Radiowych w Stanmore, konstruktor radiostacji typu AP i odbiorników OSB dla Cichociemnych oraz agentów SOE w okupowanej Europie.

Więcej o Tadeuszu Heftmanie można przeczytać tutaj:
ElitaDywersji.org:  http://elitadywersji.org/tadeusz-heftman
Wikipedia : https://pl.wikipedia.org/wiki/Tadeusz_Heftman

Podpisując, upoważniam Mateusz Wiatr do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.

Adres e-mail nie będzie wyświetlany publicznie w Internecie.