Nadanie skwerowi sąsiadującemu z pl. Solidarności nazwy: Skwer Praw Kobiet

Petycja do Rady Miasta Szczecin o zmianę nazwy skweru im. Lecha Kaczyńskiego na  skwer Praw Kobiet.

Od 2016 roku na placu Solidarności w Szczecinie pod sztandarami Ogólnopolskiego Strajku Kobiet mają miejsce protesty w obronie Praw Kobiet. W pierwszym proteście w 2016 r. udział wzięło ponad 3000 osób. Kolejne protesty były równie liczne. Mieszkańcy Szczecina i okolicznych miejscowości spotykali się na placu, aby udzielić wsparcia kobietom w walce o:

- edukację seksualną

- dostęp do antykoncepcji

- prawo do sterylizacji - prawo do aborcji

- prawo do badań perinatalnych

- opiekę perinatalną dla dzieci z wadami letalnymi - opiekę psychologiczną - poprawę warunków okołoporodowych

- in vitro - rozliczenie sprawców pedofilii i osób/ organizacji, które te osoby ukrywają przed wymiarem sprawiedliwości

- rozdział państwa od kościoła

- przeniesieniem lekcji religii do salek katechetycznych

- równe płace

Wydarzenia z 2020 roku spowodowały, iż mieszkańcy jeszcze liczniej wyszli na ulice. Było to spowodowane tym, że 22 października 2020 roku pseudo Trybunał Konstytucyjny w Polsce uznał, że terminacja ciąży z powodu śmiertelnych wad płodu, jest niezgodna z Konstytucją RP. Tego samego dnia, tysiące Polek i Polaków wyszło na ulice, manifestując swój gniew i brak zgody na hańbiący wyrok pseudo TK. Hasła Ogólnopolskiego Strajku Kobiet, wraz z czerwoną błyskawicą, zjednoczyły społeczeństwo w walce o niezbywalne prawa człowieka. Protesty trwały wiele tygodni, policja łamała kończyny ludziom, gazowała i pałowała demonstrantów, w tym posłów opozycji i przedstawicieli mediów. Jednak protestujący nie ugięli się przed bezprawnymi działaniami rządu. Ogólnopolski Strajk Kobiet stworzył Radę Konsultacyjną, aby realne oczekiwania społeczeństwa zdefiniować w formie praw, które będą obowiązywały w Polsce.

W Polsce walka o Prawa Kobiet ma długą historię. Pierwszą kobiecą organizacją, która zrzeszała działaczki pochodzące z trzech zaborów, było Koło Kobiet Korony i Litwy. Zostało założone przez Teresę Ciszkiewiczową. W 1891 roku w Warszawie, na pierwszym zjeździe tej organizacji, ponad 200 członkiń dyskutowało o poprawie sytuacji gospodarczej kobiet. Uczestniczki zorganizowały zjazd w pełnej konspiracji, gdyż obowiązywał zakaz tego typu zgromadzeń. Dopiero po rewolucji w Rosji w 1905 roku, Polki uzyskały prawo do zrzeszania się w organizacjach. W 1906 roku, podczas Zjazdu Kobiet w Krakowie, pisarka Zofia Nałkowska otwarcie postulowała „wyzwolenie kobiety ku człowieczeństwu poprzez nadanie jej praw publicznych”.

Dzięki ich walce, dekretem z 28 listopada 1918 roku ,,O ordynacji wyborczej do Sejmu Ustawodawczego'' postulaty kobiet zostały przyjęte. Jego 1 artykuł brzmiał:  „Wyborcą do Sejmu jest każdy obywatel państwa bez różnicy płci, który do dnia ogłoszenia wyborów ukończył 21 lat.” W uchwalonej później konstytucji marcowej (1921 rok) także znalazł się zapis gwarantujący prawa wyborcze kobietom: „Prawo wybierania ma każdy obywatel polski bez różnicy płci, który w dniu ogłoszenia wyborów ukończył lat 21, używa w pełni praw cywilnych i zamieszkuje w okręgu wyborczym przynajmniej od przedednia ogłoszenia wyborów w Dzienniku Ustaw. Prawo głosowania może być wykonywane tylko osobiście. Wojskowi w służbie czynnej nie mają prawa głosowania.” Sto lat temu nasze babki i prababki wywalczyły nam prawa wyborcze, jednak walka o pełne prawa kobiet wciąż trwa.

Dlatego, aby uczcić pamięć i walkę kobiet z XIX wieku, ale i walkę współczesnych kobiet XXI wieku pragniemy nadać skwerowi położonemu obok pl. Solidarności - miejsca naszych protestów i noszącemu nazwę: ,,Skwer Lecha Kaczyńskiego'', nazwę ,,Skwer Praw Kobiet''. Uważamy, że ta nazwa jest bliższa naszemu miastu, jest bezpośrednio związana ze współczesną historią naszego miasta, ale i upamiętnia nasze babki i matki, dzięki którym dzisiaj każda z nas może brać udział w wyborach.

Ponadto, postać Lecha Kaczyńskiego została juz upamiętniona w Szczecinie pomnikiem przy al. Wojska Polskiego. W tej sytuacji skwer, na kórym nigdy Lech Kaczyński nie stał powinien mieć zmienioną nazwę.

Ogólnopolski Strajk Kobiet SzczecinPrawaKobiet.jpg

Ogólnopolski Strajk Kobiet Szczecin    Skontaktuj się z autorem petycji

Składając podpis, uprawniam Ogólnopolski Strajk Kobiet Szczecin do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.