Petycja do Rady gminy Michałowice o natychmiastową budowę szkoły w Regułach i nowego, dużego przedszkola w Michałowicach zamiast 2 małych przedszkoli

W szkole w Michałowicach jest o 10 klas za dużo, od kilku lat nie zapewnia ona higienicznych i bezpiecznych warunków nauki. Przedszkole w Michałowicach jest w fatalnym stanie technicznym. W gminnych przedszkolach są miejsca tylko dla połowy dzieci mieszkających w gminie Zarówno z powodu braku miejsc, jak i fatalnych warunków w publicznych placówkach, rodzice są zmuszeni korzystać z przedszkoli prywatnych i szkół poza naszą gminą.
Władze gminy, ignorując te problemy, planują, za
blisko 30 mln zł, budowę 2 małych przedszkoli, w których będzie prawie tyle samo miejsc ile obecnie jest w w przedszkolu i w grupach zerowych w szkole . Po ich zbudowaniu warunki w szkole nie ulegną poprawie.

W tej kadencji władze gminy nie planują budowy szkoły.

Mieszkańcy, od lat proszą i czekają na nową szkołę, nowy budynek przedszkola, oraz więcej miejsc w przedszkolach publicznych, decyzje i działania władz gminy nie zaspakajają ich potrzeb i nie leżą w ich interesie.
To czego mieszkańcy potrzebują to natychmiastowa budowa przedszkola w Michałowicach, wg posiadanego projektu. Na czas budowy z posiadanych kontenerów przedszkolnych, dokupując lub wynajmując dodatkowe, należy utworzyć miejsce na 14 grup przedszkolnych. Pozwoli to na przeniesienie do tymczasowego budynku, nie tylko dzieci z przedszkola w Michałowicach ale także grup zerowych ze szkoły, Dzięki temu w szkole w Michałowicach powstanie świetlica, której obecnie tam brakuje. Równolegle z budową przedszkola musi się rozpocząć budowa szkoły w Regułach, która pozwoli zmniejszyć obłożenie szkoły w Michałowicach o około 300 uczniów i zapewni miejsca dla dzieci, które w najbliższych latach zamieszkają w gminie Michałowice, w związku z zabudową terenów przeznaczonych na cele mieszkaniowe.
Szkoła powinna być zintegrowana z przedszkolem aby możliwe było elastyczne dostosowywanie liczby miejsc szkolnych i przedszkolnych do aktualnej sytuacji demograficznej gminy, którą obecnie trudno przewidzieć.

Kontynuacja obecnych działań władz gminy w obszarze edukacji oznacza, że dzieci będą przebywać kolejne lata w budynku przedszkola w Michałowicach oraz uczyć się w przepełnionej szkole, w której nie ma odpowiedniej liczby pomieszczeń dla 1000 uczniów.

Urszula Allam-Pelka    Skontaktuj się z autorem petycji

Składając podpis, uprawniam Urszula Allam-Pelka do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.