Natychmiastowe otwarcie wojewódzkich ośrodków egzaminowania kierowców (WORD,PORD,MORD)w całej Polsce

Żądamy przywrócenia egzaminowania kandydatów na kierowców i kierowców!

Ze względu na zagrożenie epidemiczne tzw. WORD'y wstrzymały egzaminowanie. Powoduje to, że osoby, które ukończyły szkolenie w szkołach jazdy nie mogą podejść do egzaminu i uzyskać uprawnień, często potrzebnych do pracy.

Ponadto rynek pracy w transporcie, który wymaga natychmiastowego wsparcia kierowcami nie może być zasilony nowymi pracownikami.

Ośrodki Szkolenia Kierowców - choć formalnie nie zostały zamknięte przez rząd, nie mogą prowadzić zajęć praktycznych, bo kursanci czekają na otwarcie ośrodków egzaminowania.

Same ośrodki wykazały się ogromną odpowiedzialnością za bezpieczeństwo epidemicznie kursantów i w większości wstrzymały szkolenia już 13 marca 2020. Dziś z powodu braku kursantów (czekających na otwarcie WORD'ów) przedsiębiorcy nie osiągają jakiegokolwiek przychodu, ponosząc ogromne koszty stałe, co powoduje, że w najbliższych dniach szkoły jazdy zaczną masowo upadać i likwidować możliwość nabywania kwalifikacji przez obywateli oraz ukończenie już zakupionych usług szkoleniowych.

Problem ekonomiczny nie dotyczy jednak egzaminatorów , którzy siedzą w domu ale otrzymują normalne wynagrodzenie ze środków publicznych.

Jako że nie wstrzymano działalności taksówkarskiej nie zostało przez rząd wstrzymane i działa również komunikacja zbiorowa, możliwe jest prowadzenie szkoleń l egzaminowania, pod rygorem stosowania odpowiedniej polityki bezpieczeństwa.

PODPISZ PETYCJĘ, ABY WZNOWIĆ PROCES SZKOLENIA I EGZAMINOWANIA KANDYDATÓW NA KIEROWCÓW.

Fundacja Rzecznik Praw Kursanta    Skontaktuj się z autorem petycji

Składając podpis, uprawniam Fundacja Rzecznik Praw Kursanta do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.