Nie dla Lex Deweloper na Żoliborzu Południowym

Niedawno dotarła do nas bardzo zła wiadomość. Kolejny deweloper chce wybudować bloki mieszklane na Zoliborzu Południowym, ale tym razem niezgodnie z Planem Miejscowym, w trybie Lex Deweloper. Bloki mają powstać w miejscu obecnego biurowca na ul. Przasnyskiej 6b. Jakie zagrożenia czekają na mieszkańców w związku z tą inwestycją nie trudno sie domyslić. Poniżej wyspiszemy kilka z nich:

- dodatkowe znaczne zagęszczenie w okolicznych przedszkolach i szkołach, co będzie miało wpływ na inne szkoły i przedszkola w obszarze całego Żoliborza,
- znaczace zwiększenie liczby samochododów, a co za tym idzie korków na ulicach Żoliborza,
- ogromny hałas budowy, w bezpośrendim sąsiedztwie boiska szkolnego i szkoły przez kilkanaście miesięcy,
- możliwość ubiegania się przez kolejnego dewelopera o zabudowę ogromnego parkingu, który zostanie po zburzeniu biurowca, co moze oznaczać tysiące nowych mieszkań,
- jeszcze większe kolejki do wielu usług.

Czy do tego dojdzie ?
Wszystko w rękach radnych z Rady Warszawy, bo to oni musza wyrazić zgodę na budowę niezgodną z Planem Miejscowym.

Stanowczo sprzeciwamy się gospodarowaniu dzielnicy poza prawem miejscowym i dogęszczaniu jej jeszcze bardziej. Zwracamy się w związku z tym do przewodniczacej Rady m.st. Warszawy, Pani Ewy Malinowskiej-Grupińskiej o niepodejmowanie uchwały w sprawie kolejnej inwestycji w naszej dzielnicy. Podpiszcie i udostepnijcie petycję wśród znajomych.

Kilka dodatkowych faktów.

W 2018 roku, po bisko 14 latach walki loklanych stowarzyszeń i mieszkańców, został uchwalony Plan Miejscowy dla Żoliborza Poludniowego, ktory uratował resztki zieleni i zabezpieczył ostatnie wolne działki przed zabudową mieszkaniową.

Wkrótce w zgodzie z planem miejscowym ma powstać kilka nowych budynków mieszkalnych, m.in. na skrzyzowaniu ul. Przasnyskiej i Rydygiera (w obecnym budynku Compensy) oraz w miejscu gdzie obecnie znajdują się warsztaty samochodowe i garaże, tuż przy bloku Krasińskiego 41.

Żoliborz Przyszłości    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, upoważniam Żoliborz Przyszłości do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.