"NIE" dla likwidacji dwóch zielonych skwerów na osiedlu Czarny Potok w Krynicy-Zdroju i wybudowania w ich miejsce części parkingu (w całości na 700 miejsc postojowych)

PETYCJA kierowana do Burmistrza Krynicy-Zdroju 
 
Z uwagi na ważny interes publiczny oraz zgłoszenia mieszkańców dot. planowanej budowy parkingu na dwóch zielonych skwerach przy osiedlu Czarny Potok w Krynicy-Zdroju, na podstawie art. 2 Ustawy z dnia 11 lipca 2014 roku o petycjach (Dz. U. z 2018 r. poz. 870), zwracamy się z prośbą o dokonanie zmian w projekcie inwestycji, by uchronić skwery przed taką zabudową.
 
Petycja powstała w związku z planowaną budową ogromnego parkingu na 700 miejsc postojowych w bliskim sąsiedztwie bloków mieszkalnych (20 m) na osiedlu Czarny Potok w Krynicy-Zdroju.
 
Mieszkańcy zakładali (bo nikt z nimi tego nie konsultował), że parking powstanie na obszarze - od lodowiska w stronę ogródków działkowych. Okazało się, że parking ma powstać RÓWNIEŻ NA SKWERZE ZIELONYM (tzw. pętli autobusowej) i SKWERZE "CZERWONYM" (ze ścieżkami rowerowymi dla dzieci i ławkami do odpoczynku dla osób starszych i niepełnosprawnych).
 
Ogromny parking na 700 samochodów będzie zatem prawie "przyklejony" do bloków mieszkalnych. Szczególnie chodzi o blok nr 35. Tak bliska lokalizacja oraz kierunek wiatrów (które wieją z Jaworzyny Krynickiej wprost w dolinę, opierając się bezpośrednio na budynku), spowodują, że wszelkie spaliny, ołów – to wszystko będzie się kumulowało przed blokiem, który stanowi fizyczną barierę. To spowoduje, że przy dużym obłożeniu parkingu (a z pewnością takie będzie z uwagi na plany budowy dużego hotelu i aquaparku), nie będzie można odpoczywać przed blokiem, jak to robią w tej chwili mieszkańcy (osoby starsze, mamy z małymi dziećmi – nie tylko z najbliższych, ale i okolicznych bloków) i nie będzie się też dało nawet otworzyć okien, czy wyjść na balkon, by nie wdychać spalin. 
 
Wiele osób nie jest przeciwnych inwestycji budowy aquparku, ale są przeciwni likwidacji skwerów i bliskiego blokom umiejscowienia parkingu.
Nie chcą spalin, smogu i hałasu, chcą spokoju i czystego powietrza. Tym bardziej w czasach, gdy tak dużo mówi się o problemie smogu - po co go tworzyć...? Problem jest tym większy, że osiedle Czarny Potok znajduje się w kotlinie otoczonej górami - więc spaliny będą się kumulować z uwagi na ukształtowanie terenu.
 
Dlatego żądamy:
 
1. WYŁĄCZENIA z projektu parkingu CAŁEGO SKWERU ZIELONEGO (na pętli autobusowej).
 
Tym samym oczekujemy by:
 
a) NIE budować na nim 103 miejsc parkingowych (by zapewnić mieszkańcom spokój i niezakłócony niczym dobry odpoczynek)
 
b) a w związku z tym: zmienić w projekcie zapisy dot. czterech wyjazdów na wprost bloku 35 (by uniknąć zakorkowania drogi wewnętrznej, dokładnie na wysokości bloku i by uniknąć utrudnień w ruchu z tym związanych; a także ze względu na utrudnienia wjazdu i wyjazdu z parkingu osiedlowego; oraz ze względu na bezpieczeństwo dzieci, które poruszają się w tamtej - spokojnej do tej pory - okolicy)
 
c) NIE wycinać jedynych trzech drzew, które pozostały na skwerze, a w szczególności pięknie ukształtowanej i zdrowej jodły (bo inne drzewa już zostały wycięte)
 
d) nasadzić na skwerze zwartej linii zieleni ("muru" z wysokich krzewów oddzielającego mieszkańców od parkingu za pętlą w celu zablokowania i wychwycenia spalin) oraz drzew i krzewów w luźnej formie nasadzeń i stworzenie na tym terenie parku z ławeczkami (powstanie wtedy naturalna strefa ochronna dla osiedla).
 
Żądamy również:
 
2. WYŁĄCZENIA z projektu parkingu CAŁEGO SKWERU "CZERWONEGO" (ze ścieżkami rowerowymi dla dzieci i ławeczkami).
 
Tym samym oczekujemy by:
 
a) NIE budować na nim 41 miejsc parkingowych (by zapewnić mieszkańcom spokój i dobry odpoczynek)
 
b) NIE niszczyć istniejących dróżek rowerowych dla dzieci oraz ławek (ta inwestycja również kosztowała, dlaczego zatem ma zostać zniszczona)
 
c) ochronić strefę odpoczynku (szczególnie dla matek z dziećmi, osób starszych, których jest mnóstwo na osiedlu oraz osób niepełnosprawnych i z ograniczeniami w poruszaniu się, dla których korzystanie z pobliskiego parku w dolinie Czarnego Potoku jest trudne z uwagi na różnicę poziomów).
 
W imieniu mieszkańców:
 
Joanna Sikora-Kożusznik
Katarzyna Probulska
radna Iwona Grzebyk-Dulak
 

Joanna Sikora-Kożusznik, Katarzyna Probulska, Iwona Grzebyk-Dulak    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisz petycję

Podpisując, upoważniam Joanna Sikora-Kożusznik, Katarzyna Probulska, Iwona Grzebyk-Dulak do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.







Płatne ogłoszenie

petycja zostanie rozreklamowana wśród 3000 os.

Dowiedz się więcej...