NIE DLA AOW50/S50 PRZEZ CHOJNOWSKI PARK KRAJOBRAZOWY (ARKUSZ 7)

CHPK.jpeg

Petycja do zarządu spółki CPK, GDDKi, GDOŚ oraz pełnomocnika rządu ds. CPK, Ministerstwa Klimatu i Infrastrkuktury.

Stanowiąca protest przeciwko wariantowi poprowadzenia AOW50/S50 przez Chojnowski Park Krajobrazowy (wariant zielono-niebieski arkusz 7)

Wyrażamy stanowczy prostest wobec proponowanemu przez Państwo wariantowi zielono-niebieskiemu poprowadzenia drogiAOW50/S50 przez teren Chojnowskiego Parku Krajobrazowego (Arkusz 7). Rozwiązanie, o którym mowa poroponuje, że droga ta będzie przecinała na pół Chojnowski Park Krajobrazowy. Jest o dla nas, mieszkańców okolicznych terenów, jak i mieszkańców całej Polski, rozwiązanie nie do przyjęcia z wielu powodów. Cennym walorem tego parku krajobrazowego są duże kompleksy leśne oraz niewielkie połacie terenów otwartych - pól oraz łąk, będące korytarzami ekologicznymi, których fragmentacja bardzo negatywnie wpłynęłaby na występujące w tym rejonie gatunki zwierząt, izolując ich populacje. Działania związane z budową drogi przez ten obszar wpłynęłyby negatywnie na środowisko, wymagające szczególnej ochrony przed hałasem, zanieczyszczeniami, światłem. Poprowadzenie drogi ekspresowej przez teren Chojnowskiego Parku Krajobrazowego i jego otuliny sprawiłoby, że obszary, które dotychczas miały zapewnioną ciszę, brak zindustralizowania, ograniczone zanieczyszczenie i ingerencję człowieka, utracą swój naturalny charakter. Konsekwencją omawianego wariantu byłaby wycinka licznych drzew, zniszczenie wielu siedlisk ptaków, całych ekosystemów, co mogłoby wpłynąć na bioróżnorodność tego obszaru. Chojnowskie lasy są ostoją wielu gatunków zwierząt, rzadkich roślin, są to niezwykle cenne obszary przyrodnicze. W bezpośrednim sąsiedztwie projektowanego wariantu autostrady znajdują się stanowiska florystyczne i florystyczno-faunistyczne licznych roślin chronionych i rzadkich.

7z8CKP5.jpg

Przerwaniu ulegną naturalne ciągi tras przemieszczania się dzikich zwierząt, w efekcie dojdzie do tworzenia przyrodniczych struktur wyspowych, co doprowadzi do izolacji, a w dłuższym czasie – może prowadzić do osłabienia, czy nawet wyginięcia niektórych gatunków. Problem ten jest wyjątkowo dotkliwy w pobliżu aglomeracji warszawskiej, gdzie gęstość sieci istniejących tras komunikacyjnych jest już bardzo duża. Budowa nowych dróg powinna więc w jak najmniejszym stopniu stwarzać takie bariery, zwłaszcza w obszarze terenów przyrodniczych prawnie chronionych.

Rola lasów w walce ze zmianami klimatu jest ogromna, bo właśnie leśne ekosystemy są pochłaniaczami gazów cieplarnianych, chronią nas przed powodziami i suszami. Lasy Chojnowskiego Parku Krajobrazowego wraz z jego otuliną są lasami średniowiekowymi i lasami odnowionymi w normalnym trybie gospodarczym. Są to cenne obszary służące okolicznym społecznościom do popularyzacji wiedzy przyrodniczej, kultury, historii, a także idealne miejsce do uświadamiania społeczeństwu roli lasów dla lokalnego środowiska oraz walki z globalnym ociepleniem. Lasy te są także atrakcyjnym miejscem do uprawiania turystyki pieszej i rowerowej. Nieracjonalna gospodarka tym terenem, jaką byłoby przeprowadzenie autostrady i fragmentacja parku, stanowi zagrożenie zarówno dla leśnych ekosystemów, dla różnorodności biologicznej, ale także stanowiłoby wielką stratę dla społeczeństwa, które straciłoby znaczącą część drzew filtrujących obecnie zanieczyszczenia powietrza, zatrzymujących wodę. Teren rekreacyjny i atrakcyjny turystycznie, jakim jest Chojnowski Park Krajobrazowy, w okolicach planowanej trasy AOW50/S50 straciłby znacząco na swojej atrakcyjności, gdyż cenne walory jakimi są cisza, czyste powietrze, brak zanieczyszczenia światłem zostałyby mu odebrane.

Chojnowski Park Krajobrazowy jest jednym z terenów będących zielonymi płucami Warszawy. Nie pozwolimy go fragmentować, niszczyć, zanieczyszczać, zubażać. Są to cenne przyrodniczo tereny, których ochrona powinna być podstawowym priorytetem. Dlatego wariantowi niebiesko-zielonemu na arkuszu 7 mówimy stanowczo „NIE”.

PECTYCJA_CPK@2.jpg

Alarm dla Klimatu - Piaseczno    Skontaktuj się z autorem petycji

Składając podpis, uprawniam Alarm dla Klimatu - Piaseczno do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.