NIE dla wkładów własnych w projektach EFS 2014-2020

STANOWISKO

organizacji pozarządowych w kwestii wkładów własnych

W związku z zamiarem Rządu RP narzucenia organizacjom co najmniej 5 procentowego wkładu własnego do projektów realizowanych ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w latach 2014-2020 wyrażamy zdecydowany sprzeciw wobec tego zamierzenia.

Rozumiemy i akceptujemy potrzebę wkładów własnych czego wyrazem jest np. Rządowy Programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich, który je przewiduje. Jednak dotyczy to naszych pomysłów i projektów, na które pozyskujemy dodatkowe środki finansowe. Akceptujemy także wkład własny w projektach organizacji finansowanych z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego, choć również tu powinny pojawić się zastrzeżenia.

Zlecanie zadań realizowanych z EFS powinno być traktowane analogicznie jak powierzenie realizacji zadań publicznych określone w Ustawie o działalności pożytku publicznego, gdzie administracja publiczna finansuje całość kosztów realizacji zadania.

Uważamy, że wprowadzenie wkładów własnych przy realizacji zadań publicznych w ramach programów operacyjnych 2014-2020 jest nieuprawnione z wielu powodów:

- zadania określone w programach operacyjnych nie są pomysłami organizacji, lecz są zadaniami publicznymi, określonymi w dokumentach planistycznych, które powinny być w całości finansowane przez administrację publiczną na zasadzie powierzenia,

- przesuwanie przez stronę rządową ciężaru kosztów wkładu własnego na organizacje jest zaprzeczeniem konstytucyjnej zasady pomocniczości – organizacje nie mają obowiązku dofinansowywać administracji publicznej,

- organizacje nie mają stałych przychodów jak administracja publiczna, działają non-profit, nie czerpią zysków ze swojej działalności, nie posiadają przewidywalnych źródeł finansowych, żądanie w takiej sytuacji wkładu własnego jest nieakceptowalne;

- sytuacja finansowa ogromnej większości organizacji jest ciągle zła, co oznacza brak możliwości pokrycia kosztów wkładów własnych i wykluczenie ich z dostępu do środków unijnych; jest to sytuacja dyskryminująca organizacje poprzez nierówny dostęp do środków europejskich,

- organizacje nie dysponują odpowiednim majątkiem, który mógłby stanowić wkład rzeczowy, również koszt pracy wolontariuszy nie jest w stanie pokryć tak wysoki wkład własny.

Żądanie pokrywania wkładów własnych jest drenażem finansowym organizacji, przesunięciem kosztów z budżetu państwa na obywateli, zahamowaniem rozwoju sektora pozarządowego. Zostaliśmy zaskoczeni żądaniem wkładu własnego, tego rodzaju propozycje należało konsultować z organizacjami co najmniej od ubiegłego roku, a nie teraz, gdy powinny być uruchamiane pierwsze konkursy. Zwracamy uwagę, że taki sposób konsultowania jest sprzeczny z 7 zasadami konsultacji określonymi przez Ministerstwo Administracji i Cyfryzacji.

Uważamy, że jedynym odstępstwem mogą być sytuacje, gdy organizacje mają zapewniony wkład własny z innych źródeł (np. PFRON, FP).

Apelujemy do strony rządowej o zweryfikowanie stanowiska w tej sprawie. A od Rady Działalności Pożytku Publicznego (strona pozarządowa), Sieci SPLOT oraz Ogólnopolskiej Federacji Organizacji Pozarządowych oczekujemy skutecznych działań rzeczniczych.

Sieć Wspierania Organizacji Pozarządowych SPLOT

Warszawa, 14-15.09.2014

Sieć Wspierania Organizacji Pozarządowych SPLOT    Skontaktuj się z autorem petycji

Składając podpis, uprawniam Sieć Wspierania Organizacji Pozarządowych SPLOT do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.