NIE dla wyśmiewania zaburzeń odżywiania

FB_IMG_1617818415496.jpg

My, niżej podpisani jesteśmy bardzo zaniepokojeni faktem, że sieć sklepów Carrefour zdecydowała się wprowadzić do sprzedaży (i reklamuje w najnowszej gazetce promocyjnej) koszulki z grafiką Henryka Sawki, która naszym zdaniem zawiera obraźliwą treść. O ile rozumiemy pojęcie tzw. "czarnego humoru" to grafikę autora uważamy za zwyczajnie krzywdzącą dla osób, które na codzień prowadzą walkę na śmierć i życie z chorobą jaką jest anoreksja czy też inne zaburzenia odżywiania. Wiele osób nie bierze na poważnie problemu jakim są choroby i zaburzenia psychiczne. Zaprojektowana przez Henryka Sawkę grafika utwierdza odbiorców w przekonaniu, że problemy psychiczne to głupi wymysł przewrażliwionej młodzieży. Tymczasem anoreksja jest bardzo poważną chorobą, która w wielu przypadkach kończy się śmiercią lub wieloma poważnymi powikłaniami zdrowotnymi. Problemu nie należy lekceważyć i koniecznie zwalczać tego typu przekonania, a nie umacniać je zarabianiem pieniędzy na koszulkach z takim rysunkiem.

Dlatego żądamy wycofania ze sprzedaży koszulek z obraźliwym nadrukiem!

FB_IMG_16178184094842.jpg

Krystiana Czeladzińska    Skontaktuj się z autorem petycji

Składając podpis, uprawniam Krystiana Czeladzińska do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.