NIE DLA WYWOZU ZWIERZĄT DO WOJTYSZEK!

Zwracamy się z apelem do Burmistrza Miasta i Gminy Wiskitki Rafała Mitury oraz Rady Gminy Wiskitki, aby nie podpisywali decyzji skazującej psy z Gminy Wiskitki przebywających w schronisku w Skierniewicach oraz wszystkich kolejnych, które zostaną odłowione na terenie Gminy Wiskitki, na wywóz do Wojtyszek.

Warunki panujące w Wojtyszkach są zatrważające, opiekunowie nie dbają o zwierzęta, jest to praktycznie równoznaczne ze skazaniem psów na karę śmierci.

Oto co o sytuacji w Wojtyszkach mówi portal Polityka.pl:

"Największych wybiegów jest dziesięć. Każdy ma 20 na 30 m, z trzech stron jest otoczony murem z betonowych prefabrykatów, z czwartej kratą. Na każdym kłębi się setka dużych mieszańców. Psy widzą tylko niebo, z którego albo praży słońce, albo leje deszcz, i pilnującego ich zza kraty 24 godz. na dobę człowieka z batem w ręku. Gdyby zaczęły się gryźć, człowiek wchodzi i interweniuje. To on jest przewodnikiem stada. A właściwie bat, bo opiekunowie się zmieniają. Na kilkunastu mniejszych wybiegach żyją równie liczne stada, tyle że psy nie są tak duże. Osobno, w małych boksach, umieszczono agresywne lub takie, które naprawdę muszą mieć budę, jak krótkowłosy bokser."

"[...] nigdy, przez całe życie w Wojtyszkach, nie opuszczą swoich boksów, a kontakt z człowiekiem, nie licząc bata, to kilka minut dziennie, kiedy opiekun wysypuje jedzenie i sprząta odchody."

źródło: https://www.polityka.pl/tygodnikpolityka/spoleczenstwo/1518420,1,najwieksze-schronisko-w-europie.read

Dlatego ja, podpisany/-a, mając na zwględzie dobro zwierząt, nie zgadzam się na wysłanie ich do Wojtyszek na pewne tortury, głód i śmierć.

140088232_4065586096844397_517634610547197259_n.jpg

źródło: https://scontent-frt3-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/140088232_4065586096844397_517634610547197259_n.jpg?_nc_cat=107&ccb=2&_nc_sid=8bfeb9&_nc_ohc=2AHrYdChee0AX-wvqmR&_nc_ht=scontent-frt3-1.xx&oh=790eb3bb7651be15ff8279c110ead417&oe=6030B87C

Składając podpis, uprawniam Julia Tarnas do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.