Nowa szkoła i przedszkole na dzielnicy Weglin Południowy

weglin.JPGSzanowni Sąsiedzi, Mieszkańcy Lublina

Kwestią czasu jest, że szkoła na Berylowej i przedszkole na Berylowej/Onyskowej będą za małe dla naszej dzielnicy. W tym roku bardzo wiele dzieci nie dostało się do przedszkola na Berylowej/Onyskowej  ze względu na brak miejsc. Co roku w naszej dzielnicy przybywa kilkaset mieszkań i tym samym mieszkańców. Nowa szkoła i przedszkole są koniecznością, gdyż obecna powoli staje się za mała. Zwracamy się do Was z prośbą o podpisanie poniższej petycji dotyczącej budowy nowej szkoły. Razem możemy sprawić, że nasza dzielnica zyska nową placówkę.

Szanowny Panie Prezydencie,

W związku z rozwojem dzielnicy Węglin Południowy i szybkim przepełnianiem się Zespołu Szkół nr 13 przy ulicy Berylowej zwracamy się z petycją o budowę nowej szkoły i przedszkola. W tym roku szkolnym wiele dzieci nie dostało się do Przedszkola przy ulicy Berylowej/Onyksowej ze względu na brak miejsc. W nowym roku w szkole przy ulicy Berylowej planowanych jest 10 klas pierwszych, natomiast z każdym rokiem oddawanych jest na naszej dzielnicy do użytku kilkaset mieszkań. Za chwilę szkoła wypełni się w całości, a dzieci z naszej dzielnicy będą musiały szukać miejsc daleko od domu. Jako społeczność dzielnicy, mieszkańcy Lublina, zwracamy się do Pana Prezydenta z petycją o budowę nowego kompleksu oświatowego składającego się ze szkoły i przedszkola. Zabudowa naszej dzielnicy nie jest zakończona, co roku przybywa mieszkańców. W większości są to młode rodziny z dziećmi, które potrzebują takiego kompleksu. Chcielibyśmy również, aby w ramach nowego kompleksu został przewidziany żłobek publiczny dla najmłodszych mieszkańców. Nowy kompleks powinien zostać uzupełniony o boisko zewnętrzne i plac zabaw, który w założeniach powinien być dostępny dla wszystkich mieszkańców. Takich obiektów od lat brakuje na naszej dzielnicy. Na Węglinie Południowym przybywa mieszkańców, przybywa dzieci dlatego wraz z tak dynamicznym wzrostem, który z roku na rok nabiera mocy nowa szkoła i przedszkole są niezbędne dla zapewnienia komfortu uczenia się i życia dla tutejszych mieszkańców.

Mieszkańcy Węglina Południowego

Anna Glijer Rada Dzielnicy Węglin Południowy    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, upoważniam Anna Glijer Rada Dzielnicy Węglin Południowy do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.