Ochrońmy drzewa w Grójcu

jago.jpg

• Żądamy dostosowania projektu przebudowy ul. Poświętne do istniejącej zieleni.
  • Żądamy powołania zespołu specjalistów, rady przyrodników, której wiedza i doświadczenie umożliwią opiniowanie wszelkich projektów związane z wycinką jakiegokolwiek drzewa z przestrzeni miasta czy gminy. Specjalistów różnorodnych: przedstawicieli organizacji pozarządowych zajmujących się ochroną przyrody, dendrologów, arborystów, architektów krajobrazu, botaników i ornitologów.
  • Żądamy, aby władze miasta dokładały należytej staranności, by nie tylko utrzymać miejską przyrodę na obecnym poziomie, ale sukcesywnie zwiększać jej udział w przestrzeni miejskiej wprowadzając nowe nasadzenia rodzimych gatunków pełnowymiarowych drzew.
  • Żądamy zwiększenia przestrzeni zielonej i wolnej od betonu przestrzeni wokół drzew.
  • Żądamy właściwej pielęgnacji istniejących drzew, aby ich stan się poprawiał i aby mieszkańcy czuli się bezpieczni

Jeżeli Wy także nie zgadzacie się na rabunkową wycinkę drzew, podpiszcie petycję, wyślijcie pismo do urzędu, zostawcie swój głos w sieci. Niech władze miasta i powiatu nas usłyszą!

W ciągu minionego roku doszło w Grójcu do szeregu zbędnych wycinek zdrowych drzew:

• zostały usunięte 4 ogromne topole czarne przy budynku urzędu gminy
  • wycięto 3 topole czarne przy ul. Sienkiewicza
  • wycięto 6 zdrowych kasztanowców przy (o, ironio) nowym osiedlu "Pod kasztanami"
  • kilkadziesiąt drzew przy nieużywanych torach kolejki wąskotorowej
  • w najbliższych dniach będą usunięte wszystkie drzewa przy ul. Poświętne (23 sztuki)

Składając podpis, uprawniam Anna Makowska do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.