Otwarcie placów zabaw na terenie osiedli: Ustronia, Młodzianowa, Prędocinka.

My, mieszkańcy osiedli Ustronie, Młodzianów i Prędocinek, zwracamy się z prośbą o udostępnienie nam i naszym dzieciom placów zabaw zlokalizowanych na terenie Spółdzielni Mieszkaniowej Ustronie.
Motywuję to wytycznymi Głównego Inspektoratu Sanitarnego dotyczącego funkcjonowania placów zabaw ( zlokalizowanych na otwartym powietrzu ) w trakcie epidemii SARS- CoV-2 w Polsce.
Zasady organizacji i funkcjonowania placów zabaw w dobie COVID-19 nie wskazują w żadnym punkcie na nakaz ich zamknięcia. Dodatkowo na tablicach informacyjnych na placach zabaw zlokalizowanych na powyższych osiedlach pojawiła się niedawno informacja , że : " Odpowiedzialność za korzystanie dzieci z placu zabaw ponoszą ich rodzice lub opiekunowie". W związku z tym prosimy o udostępnienie nam możliwości ponoszenia odpowiedzialności za nasze dzieci korzystające z placu zabaw.
Ponadto chcieliśmy zauważyć , że na pozostałych osiedlach miasta Radomia                    (min. Michałów, Gołębiów, Obozisko, XV lecie i inne ) place zabaw są normalnie otwarte    i użytkowane zgodnie z wytycznymi Głównego Inspektoratu Sanitarnego.
Ten, jak i poprzedni rok był dla naszych dzieci jak i dla nas wszystkich bardzo ciężkim, dlatego tą petycją chcemy sprawić, aby wróciła "normalność" oraz żeby nasze dzieci , które przez cały rok siedzą zamknięte w domach, mogły odzyskać dzieciństwo. Zalecenia wskazane na stronie www.gov.pl jasno mówią o ochronie zdrowia psychicznego dzieci i młodzieży . Nic lepiej nie poprawia zdrowia jak ruch na świeżym powietrzu oraz kontakt z przyrodą i rówieśnikami !!!!

Mieszkańcy SM "Ustronie"    Skontaktuj się z autorem petycji

Składając podpis, uprawniam Mieszkańcy SM "Ustronie" do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.