Petycja do Premiera oraz Pełnomocnika Rządu do Spraw Osób Niepełnosprawnych

Szanowny Panie Premirze

Szanowny Pełnomocniku Rządu do Spraw Osób Niepełnosprawnych

w Polsce jest bardzo dużo Rodzin w których są Dzieci..Młodzież..Dorośli Niepełnosprawni... nastąpił przykry Fakt Kwarantanny w  związku z sytuacją epidemiologiczną na terenie kraju związaną z występowaniem zarażeń koronawirusem SARS-CoV-2, komunikatami rządowymi dotyczącymi ograniczania zgromadzeń...       W Bardzo trudnej Sytuacji znależli się Rodzice Niepełnosprawnych i Dzieci i osób starszych  Niepełnosprawnych  którym od stycznia do dnia dzisiejszego...jutra...za tydzień..itd.. wygasło i wygasa  Orzeczenie i  czekają na Komisję Orzecznictwa , która nie wiadomo kiedy będzie. Np. M. R....orzeczenie wygasło 31 grudnia ...termin na 20 marca dopiero,który wczoraj został odwołany i nie wiadomo kiedy bedzie...J. K....Komisja na 24 marca -odwołana i nie wiadomo kiedy bedzie ....Syn Pani A. B. taka sama sytuacja...syn J. K. miał mieć 6 marca-nie wiadomo kiedy będzie...takich Dzieci...Młodzieży  jest TYSIĄCE z odwołaną Komisją Orzecznictwa...co mamy robić-jak żyć ????

co oznacza brak Orzeczenia?  Proszę sobie wyobrazić że tracimy ...nie mamy po prostu dochodów.Budżet domowy maleje -znika...o pieniązki ze świadczenia opiekuńczego i pielęgnacyjnego. ..kończy się ważność Karty Parkingowej....kończą się ulgi na przejazd dla Dziecka środkami Masowego Przejazdu...    co jeśli pogorszy sie w tym czasie stan zdrowia naszego Dziecka? brak ubezpieczenia-bo bez Orzeczenia i nie będziemy mogli  jako Opiekunowie być przy Dziecku...które nawet będąc Młodzieżą potrzebuje nas-Rodziców tym bardziej w Szpitalu..  często nasze Dzieci nie  mówią..maja Lęki...Autyzm...sa leżące...jak Życ?

Bardzo Prosimy -  o pilne podjęcie działań prawnych ,żeby nasze Dzieci,Młodzież,Starsi Niepełnosprawni Pomimi ciężkiej Sytuacji  w Okresie Kwarantanny mogły mieć Komisję,przecież nadal są Niepełnosprawne...nie stał się Cud i nagle nie stały się Normalnymi Dziećmi-potrzebują tylko Orzeczenia....aby normalnie dalej Żyć.

Warto zauważyć, że wraz z upływem terminu ważności orzeczenia, osoby niepełnosprawne nie przestają potrzebować wsparcia. Opiekunowie osób niepełnosprawnych nieprzerwanie ponoszą wydatki związane z zapewnieniem opieki i pomocy swoim podopiecznym. Nie ulega wątpliwości, że osoby niepełnosprawne i ich opiekunowie nie mogą ponosić kosztów, które w żadnym stopniu nie są przez nich zawinione.
W związku z powyższym zwracam się z uprzejmą prośbą o odpowiedź na pytania:
1. Czy Szanownemu Panu Premierowi oraz Pełnomocnikowi do spraw Osób Niepełnosprawnych  znana jest sytuacja w jakiej znaleźli się rodzice/opiekunowie osób niepełnosprawnych?
2. Jeżeli tak, to jakie działania zamierza podjąć Państwo  w celu rozwiązania opisanego wyżej problemu?
3. Czy Szanowny Pan Premier oraz Pełnomocnik ds Osób Niepełnosprawnych rozważa przedłużenie świadczenia do czasu nowego badania?

Z poważenem i Wyrazami Szacunku Rodzice  Wyjatkowych Dzieci Niepełnosprawnych

Renata Rosłaniec    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, upoważniam Renata Rosłaniec do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.

Adres e-mail nie będzie wyświetlany publicznie w Internecie.