Petycja do Burmistrza Miasta Olesno- Sylwestra Lewickiego o zezwolenie na oddanie terenu w dzierżawę na sprzedaż napojów alkoholowych (piwa rzemieślniczego)

Burmistrz Olesna
46-300 Olesno
ul. Pieloka 21                                                                   Olesno, 15 lipca 2020

Szanowny Panie Burmistrzu,

Na podstawie art. 2 ustawy z dnia 11 lipca 2014 roku o petycjach (Dz.U. 2014.1195) właściciel jedoosobowej działalności gospodarczej ABSTRAKCJA Paweł Wajsprych wraz z mieszkańcami gminy Olesno oraz korzystającymi z usług świadczonych przez Abstrakcję osób, składa niniejszą petycję z prośbą otrzymanie zgody na oddanie w dzierżawę terenu na Solnym Rynku w Oleśnie z przeznaczeniem na sprzedaż napojów alkoholowych (piwa rzemieślniczego).
Uzasadnienie:

1. Abstrakcja ma w swojej ofercie jedynie niskoprocentowy alkohol. W sprzedaży nie ma wódki, wina oraz wyrobów tytoniowych. To jedyne takie miejsce w Oleśnie.

2. W poprzednim sezonie nikt, kto przebywał na terenie Abstrakcji, spożywając piwo nie doprowadził się do stanu znacznego upojenia alkoholowego.

3. Klienci to młodzi ludzie, którzy przychodzą spędzić w tym miejscu czas z przyjaciółmi, zjeść lody i przy okazji napić się rzemieślniczego piwa.

4. Ceny piwa, ze względu na ich rzemieślniczy charakter, zdecydowanie przewyższają ceny piwa dużych koncernów, które dostępne są we wszystkich lokalach w Oleśnie, co sprawia, że nie trafiają tutaj osoby chcące upoić się alkoholem, wprowadzając się w stan nietrzeźwości.

5. Abstrakcję odwiedzają rodziny z dziećmi oraz swoimi czworonożnymi pupilami- spędzają czas na świeżym powietrzu, spożywając lody.

6. Inicjatywa powstała bez użycia środków publicznych (dotacji). Była finansowana jedynie z prywatnych środków.

Prosimy o pozytywne rozpatrzenie petycji.
Z poważaniem,
Paweł Wajsprych
ABSTRAKCJA

Składając podpis, uprawniam Paweł Wajsprych do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.