Petycja o " Remont dróg powiatowych 1068D, 1069D, 1070D, 1072D, 1079D, 1089D - Góra - Strumienna, Brzeżany, Bogucin, Tarpno, Łękanów, Siciny, Wioska, Witoszyce, Łagiszyn, Polanowo, Glinka, Sławęcice"

Mieszkańcy wsi Wioska, Siciny, Łękanów,Tarpno,

Bogucin, Brzeżany, Strumienna, Glinka,

Sławęcice, Polanowo, Łagiszyn oraz uczestnicy

dróg powiatowych 1068D, 1069D, 1070D,

1072D, 1079D i 1089D

Starosta górowski

Zarząd Powiatu Górowskiego

Rada Powiatu Górowskiego

Wydział Komunikacji i Dróg Starostwa Powiatowego

Petycja

My mieszkańcy i użytkownicy dróg powiatowych 1068D, 1069D, 1070D, 1072D, 1079D i 1089D zwracamy się z prośbą o remont nawierzchni, remont i poszerzenie poboczy dróg oraz zwiększenie bezpieczeństwa użytkowników.

Obecnie droga znajduję się w fatalnym stanie zagrażającym zdrowiu i życiu użytkowników. Na całym w/w odcinku dróg powstało tyle dziur i ubytków, które nie pozwalają na normalne i bezpieczne użytkowanie drogi. Droga wygląda jak "szwajcarski ser", a jazda po niej przypomina slalom. Dziury, które są łatane wytrzymują krótko, a forma łatania zostawia wiele do życzenia. Osoby, które to wykonują nie robią tego porządnie, często omijają małe dziurki. Pobocza są w fatalnym stanie, co bardzo zagraża użytkownikom rowerów. Mijanie się z innymi użytkownikami drogi poboczem to przejazd ekstremalny, który powoduje częste uszkodzenia opon, felg, zawieszenia a nawet układu wydechowego czy miski olejowej. Od wielu lat MY jako mieszkańcy borykamy się z tak zniszczoną nawierzchnią. Zgłaszamy, iż droga jest w złym stanie, na co uzyskujemy odpowiedź, iż Starostwo nie ma funduszy. Tylko jak to możliwe? Skoro obok mamy województwo wielkopolskie, gdzie drogi są w stanie bardzo dobrym. Pieniądze na utrzymanie dróg są z województwa, więc jeśli Starosta uważa, iż brakuje pieniędzy na remont dróg, to powinien pisać pisma, wnioski - by uzyskać pieniądze na ten cel. W ustawie z dnia 21 marca 1985 roku rozdział 2 art.20 pisze wyraźnie, że odpowiedzialność za drogi powiatowe ciąży na Starostwie, a co za tym idzie to ich naprawa, remont, przebudowa i utrzymanie stoją po stronie powiatu. Nie wspomnę o tym, iż w dobie XXI wieku wymienione miejscowości w większości nie mają chodników lub są w opłakanym stanie. W każdej miejscowości są dzieci, które muszą udać się na przystanek autobusowy, dziurawymi poboczami, narażone na pojazdy, które omijają dziury.  Co za tym idzie, osoby prowadzące dany pojazd mogą wjechać w dziurę, uszkodzić oponę i dodatkowo pozbawić zdrowia czy życia osobę, która w tym momencie będzie uczestnikiem drogi. Bardzo poważnie podchodzimy do tego i będziemy walczyć by nasze miejscowości nie były dla nas zagrożeniem, by dały nam komfort poruszania się i bezpieczeństwo, a także by wyglądały odpowiednio na XXI wiek791.jpg692.jpg673.jpg1253.jpg4610.jpg1422.jpg5111.jpg4110.jpg584.jpg401.jpg.

Dlatego też prosimy o podjęcie wszelkich starań by poprawić komfort i bezpieczeństwo naszych miejscowości. Nie interesują nas tylko doraźnie łatane dziury. Chcemy konkretnego remontu nawierzchni poprzez nowy asfalt, a w miejscowościach chodniki by zapewnić dzieciom bezpieczeństwo.

Prosimy o jak najszybszą odpowiedź i jak najszybsze podjęcie działania.

Pisemną odpowiedź proszę skierować na adres: Aneta Kizler, Wioska 15, 56-215 Niechlów

Do wiadomości:

Rada Powiatu Górowskiego

Burmistrz miasta Góra

Wójt gminy Niechlów

Wojewoda Dolnośląski

Marszałek Województwa Dolnośląskiego

Ministerstwo Infrastruktury

Prasa

Lista............podpisów  .......... stron

Składając podpis, uprawniam Aneta Kizler do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.