Petycja do CMKP w sprawie kursów on-line

Szanowny Pan prof. dr hab. n. med. Ryszard Gellert, dyrektor CMKP

Szanowny Zarząd CMKP

Szanowni Państwo,

jako społeczność rezydentów wszystkich kierunków specjalizacyjnych,  zwracamy się z prośbą o zmianę części kursów szkoleniowych z formy stacjonarnej w formę on-line.

Słowem wstępu, chcielibyśmy wyrazić  słowa uznania, iż pomimo trudnej sytuacji epidemicznej zainstniałej w naszym kraju, CMKP pozwoliło nam na kontunuację kształcenia i realizację programu naszych specjalizacji.

Kursy on-line okazały się dla nas bardzo pozytywnym doświadczeniem, ponieważ umożliwiły dostęp do nich o wiele większej grupie zainteresowanych (średnio 80/100 osób on line w porównaniu do 20/30 w trybie stacjonarnym).

Zaznaczamy, iż w naszym odczuciu kursy on-line nie są uszczerbkiem na naszym szkoleniu, ponieważ nie brakuje w nich interaktywności pomiędzy prelegentem i słuchaczami, a platforma szkoleniowa pozwala dodatkowo przeprowadzać warsztaty oraz emitować filmy pokazowe.

Dodatkowym i niemałym atutem kursów on-line jest fakt iż, po odbyciu wykładów, pozostawaliśmy czynni w zakresie obowiązków zawodowych czy rodzinnych.

W związku z powyższym, występujemy z propozycją przekształcenia 50% kursów stacjonarnych w formę on-line, tak aby każdy z nas miał wybór jaki tryb naucznia nam odpowiada. Przykładowo, jeśli na rok kalendarzowy kursów np. ze Zdrowia Publicznego, w formie stacjonarnej jest przewidzianych 10 to 5 z nich proponujemy przekształcić  w formę on-line.

Równocześnie proponujemy, aby fundusze zaoszczędzone dzięki kursom on-line, zostały przeznaczone na bonusy naukowe (zakup książek lub wyposażenia gabinetu, wpisowe do Towarzystw Naukowych, opłaty konferencyjne czy warsztaty tematyczne, itp).

Liczymy na to, że Jego Magnificencja prof. dr hab. n. med. Ryszard Gellert wraz z  Zarządem CMKP, przychylą się do naszej petycji.

Aleksandra Strojna    Skontaktuj się z autorem petycji

Składając podpis, uprawniam Aleksandra Strojna do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.