Petycja o odwołanie "łowczego miejskiego" R. Czeraszkiewicza

Pl. Armii Krajowej 1
91 42-45-931
boi@um.szczecin.pl

Ryszard Czeraszkiewicz, tzw. "łowczy miejski", jest odpowiedzialny za wyłapywanie i wypuszczanie na wolność dzikich zwierząt, które znalazły się na terenie miejskim. Swoje zadanie wykonuje jednak w sposób sprzeczny nie tylko z wytycznymi Rady Miasta Szczecina, ale też z polskim prawem - wielokrotnie dopuszczając się zabicia
zwierząt, które miał odłowić. Jego ostatni wybryk - zabicie młodego dzika i poszczucie psami kota (który został okaleczony i również nie przeżył) zbulwersował nie tylko mieszkańców Szczecina, ale i całej Polski. W najbliższym czasie do prokuratury wpłynie wniosek o ukaranie Ryszarda Czeraszkiewicza za naruszenie punktu 2 artykułu 6 "Ustawy o ochronie zwierząt".

Wskutek zaistniałych okoliczności niemożliwą do wyobrażenia staje się sytuacja, w której Urząd Miasta Szczecina nie reaguje i kontynuuje współpracę z Ryszardem Czeraszkiewiczem. Jedynym rozwiązaniem sytuacji jest natychmiastowe zaprzestanie współpracy z człowiekiem, który razi nie tylko niekompetencją, ale też skłonnością do sadyzmu.

Mieszkańcy miasta Szczecina, jak i obrońcy praw zwierząt z całej Polski z niecierpliwością oczekują na decyzję Urzędu Miasta. Mamy nadzieję, że szybkie i kategoryczne odżegnanie się od praktyk Ryszarda Czeraszkiewicza będzie kolejnym krokiem na drodze do poszanowania praw zwierząt, przyczyni sie do faktycznego egzekwowania "Ustawy o ochronie zwierząt", częstokroć naruszanej bez żadnych konsekwencji i odbuduje zaufanie do władz miejskich, naruszone poprzez ostatnie bulwersujące wydarzenia.

Niżej podpisany/a:
Marek Jura
60-687 Poznań
louiss@wp.pl

Składając podpis, uprawniam Marek Jura do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.