Petycja o ograniczenie dochodów osiąganych przez posłów, senatorów oraz prezydenta RP o 50% do momentu zakończenia stanu epidemii oraz zakaz dokonywania wszelkich zbędnych zakupów z budżetu państwa

W związku ze stanem epidemii koronawirusa w Polsce oraz wszelkimi utrudnieniami w zarobkowaniu wiążącymi się z tym, jako obywatele Rzeczpospolitej Polskiej domagamy się od rządu, posłów, senatorów oraz prezydenta natychmiastowego ograniczenia ich dochodów o 50% aż do zakończenia stanu epidemii. W/w ograniczenie powinno nastąpić w drodze ustawy procedowanej w trybie pilnym i dotyczyć obecnego stanu wyższej konieczności - stan epidemii - oraz każdego w przyszłości wliczając w to wszystkie stany nadzwyczajne przewidziane w Konstytucji. Ograniczenia do 50% dotychczas otrzymywanych dochodów powinno dotyczyć także wszystkich stanowisk decyzyjnych w administracji terytorialnej od starostwa wzwyż oraz spółek skarbu państwa. Domagamy się również wstrzymania wszelkich zbytecznych zakupów z budżetu państwa typu samochody, luksusowe produkty spożywcze itd. Rząd, posłowie, senatorowie i prezydent powinni solidaryzować się z pozbawionymi pracy i dochodów obywatelami. Premier Mateusz Morawiecki wystosował do narodu prośbę o zjednoczenie w tym trudnym dla nas wszystkich okresie, więc idąc za jego przykładem domagamy się "zjednoczenia" w bólu finansowym ze strony wszystkich urzędników administracji państwowej i terytorialnej. Mamy nadzieję, że to pozwoli im zrozumieć chociaż w części na co narażają przeciętnych obywateli wprowadzając kolejne restrykcje związane ze stanem epidemii.

Składając podpis, uprawniam Beata do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.