Petycja o zmianę kolorystyki Centrum Onkologii Ziemi Lubelskiej

Adresaci: Prezydent Miasta Lublin Krzysztof Żuk, Marszałek Województwa Lubelskiego Sławomir Sosnowski, Dyrektor Centrum Onkologii Ziemi Lubelskiej, dr hab. n. med. Elżbieta Starosławska

W imieniu niżej podpisanych zwracamy się z prośbą o przemalowanie Centrum Onkologii Ziemi Lubelskiej oraz nieutrzymywanie obecnej kolorystyki w dalszych pracach budowlanych.

Jest to obiekt, który nie wpasowuje się w architektoniczne dziedzictwo Lublina. Widoczny niemal z każdej części miasta odznacza się odblaskowymi kolorami na tle innych budynków, jest nieestetyczny i niezgodny z początkowym projektem, który zakładał aluminiowe panele. Jest przykładem samowoli budowlanej oraz braku wyobraźni osób odpowiedzialnych za dobranie kolorów.

Elewacja szpeci zabudowę miasta i jest niestosowna dla szpitala. Zamiast rozweselać, budzi negatywne emocje, a jaskrawe kolory nie pasują do powagi Centrum Onkologicznego. Wbrew argumentom podanym przez dr Elżbietę Starosławską ("Powszechnie wiadomym jest, że optymistyczne i żywe kolory nastrajają optymistycznie i budzą energię, a w leczeniu naszych pacjentów jednym z istotnych elementów terapii jest obudzenie w pacjencie woli walki z chorobą" - lubelska Gazeta) elewacja nie powoduje poprawy samopoczucia pacjentów, którzy szpital oglądają od środka. Dobrane kolory godzą jedynie w zmysł estetyki Lublinian i psują widok między innymi ze Starego Miasta, Ratusza, Zamku i punktu widokowego Tarasów Zamkowych.

Cytując artykuł z Gazety Wyborczej z dnia 27 marca 2015 roku: "Hubert Mącik, miejski konserwator zabytków, twierdzi, że gmach psuje krajobraz całego miasta - Obiekt leży poza strefą ochrony konserwatorskiej, więc nikt nie musiał z nami niczego konsultować. Szkoda, że budynek tak fatalnie się prezentuje - stwierdził". Podobnego zdania są architekci: Bolesław Stelmach powiedział w wywiadzie z Wyborcza.pl: "Na miejscu dyrektorki Centrum po prostu spaliłbym się ze wstydu, że coś takiego powstaje". Dodatkowo budynek Centrum Onkologii Ziemi Lubelskiej zajął drugie miejsce w plebiscycie Makabryła, prowadzonym przez architektoniczny magazyn internetowy Bryla.pl. Zdobył aż 5146 głosów.

Jesteśmy oburzeni brakiem odpowiedzialności za wygląd naszego miasta. Lublin rozwija się szybko i jesteśmy z niego dumni - powstają w nim świetne projekty architektoniczne, które zasługują na pochwałę. Nie pozwólmy, by Centrum Onkologii Ziemi Lubelskiej stało się symbolem architektury Lublina, odpychając potencjalnych turystów i irytując mieszkańców. Jeśli Lublinianie wyrażą zgodę na brak estetyki w przestrzeni miejskiej, wykorzystają to z pewnością inni inwestorzy, tworząc coraz więcej architektonicznych "potworków".

Odsyłamy również do świetnego artykułu Wyborczej.pl, której dzienikarze dokładnie opisali problem.

Jeszcze raz prosimy o zajęcie się problemem Centrum Onkologii. Uważamy, że podejście Marszałka, którego "nie interesują sprawy krajobrazowe" jest karygodne. Lublin powinien brać przykład z miast, które określają, jak mogą wyglądać budynki wpływające znacznie na wygląd miasta. Przestrzeń miejska to przestrzeń wspólna, za którą jest odpowiedzialny każdy z nas - ale przede wszystkim odpowiedzialni za nią są ci, których wybraliśmy jako naszych przedstawicieli.

Inicjatywa Przemalujmy Centrum Onkologii w Lublinie

Przemalujmy Centrum Onkologii w Lublinie    Skontaktuj się z autorem petycji

Składając podpis, uprawniam Przemalujmy Centrum Onkologii w Lublinie do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.