Petycja od hotelarzy do Booking.com B.V.

W związku ze zdarzeniami o skali światowej, które dotykają niemal wszystkich przedsiębiorców zajmujących się świadczeniem usług hotelarskich, zaistniała konieczność podjęcia rozmów mających na celu wprowadzenia zmian do zapisów umów łączących nas z Booking.com.

Mając na względzie naszą bardzo ciężką sytuacją, wnosimy o zmianę/renegocjowanie  warunków umów poprzez dostosowanie ich do obecnych warunków;

1. Odnośnie terminów płatności prowizji należnej Booking.com, poprzez ich stosowne;

- wydłużenie,

lub - prolongatę w zapłacie prowizji, poprzez doliczanie kwot wystawionych dokumentów sprzedaży do prowizji należnych w następnych okresach rozliczeniowych, ewentualnie o to,  by w najtrudniejszych dla branży hotelarskiej czasie dokonywane wpłaty ustalone zostały na minimalnym poziomie stanowiącym część należnej prowizji, np. 10 % wartości wystawionych faktur.

- z uwagi na realne ryzyko zaistnienia w przyszłości okoliczności podobnych, do tych, które zaistniały obecnie wnosimy o wprowadzenie zapisów uzależniających procentowe obniżenie należnej prowizji w przypadku zaistnienia stanu, z którym do czynienia mamy obecnie tj. stanu wyższej konieczności powodującym masowe odwoływanie rezerwacji przez gości

Wnosimy o modyfikację zapisów dotyczących zdarzeń związanych z siłą wyższą, które opisane zostały w słowniku pojęć umowy;

Na chwilę obecną (w obowiązujących zapisach umów) ich wystąpienie bez względu na to, że dotyka pod każdym względem również obiekty, godzi najbardziej właśnie w nasze interesy.

Jak widać na przykładzie obecnej sytuacji – szeroko pojętego zagrożenia wirusem - wszyscy jesteśmy bezsilni.

W sytuacjach, gdy goście dokonują rezerwacji już w okresie objętym podwyższonym ryzykiem (tj. sytuacje zagrożenia nagłaśnianie przez media – dokładnie tak jak było w przypadku Gości z Włoch), koszty odwołania rezerwacji powinny znosić się wzajemnie pomiędzy stronami.

Tak jak okazało się to teraz, byt obiektów zagrożony jest na bliżej nieokreślony czas, gdyż sytuacja w różnych krajach ma inny przebieg, a także w innym czasie dochodzi do eskalacji problemu, tym samym wiążące nas z Państwem umowy  powinny zostać poszerzone o zapisy dotyczące okoliczności, w których zwrot środków na rzecz Gościa nie obejmuje całości kwoty wynikającej z rezerwacji, a mianowicie okoliczności, w których Gość świadomie podjął decyzję o dokonaniu rezerwacji, pomimo istniejącego zagrożenia na dużą skalę.

Ponadto wnosimy o dokonanie modyfikacji zapisów umów dotyczących „zwrotu środków za zgodą obiektu”– zapis powinien zostać zmieniony w dostosowaniu do innych zmian, które postulujemy, a dotyczących wystąpienia siły wyższej po obydwu stronach umowy o świadczenie usług hotelarskich.

Wnosimy o prolongatę w zapłacie kwot, które stanowią należność Booking z tytułu dokonanych zwrotów na rzecz Gości. Kwoty te powinny zostać rozłożone na raty w czasie w stosunku do możliwości i przedstawionych w tym zakresie propozycji przez obiekty.

Reasumując, w obliczu zdarzenia, które zasięgiem objęło cały świat wnosimy o dostosowanie zasad współpracy w sposób adekwatny do zmieniających się okoliczności, oraz możliwości wystąpienia podobnych zdarzeń w przyszłości.

W związku z sytuacją oraz prognozowaną stagnacją w branży turystycznej, wnosimy o obniżenie należnej dla Booking.com prowizji od sprzedaży i nawiązanie dialogu z hotelami, które powinny być traktowane jako partnerzy. Każdy obiekt ma ustaloną politykę dotyczącą rezerwacji w poszczególnych planach cenowych i Booking powinien uszanować, to że hotele prowadzą rozmowy z gośćmi proponując im możliwość otrzymania voucherów i przeniesienia terminów pobytów, co jest formą korzystną dla wszystkich stron.

Bez wątpienia, stymulacją dla branży, może być relatywne obniżenie cen za usługi w okresie, kiedy już sytuacja się uspokoi, jednak obniżenie cen przez obiekty powinno być powiązane z obniżeniem kosztu uzyskania przychodu po stronie przedsiębiorców. Jednym ze sposobów obniżenia kosztów dla nas, jako przedsiębiorców powinna być obniżka prowizji Bookingu

Bez wątpienia to my generujemy przychód dla Booking, a zważywszy na dramatyczną sytuację branży, Booking w geście solidarności Booking.com powinien dostosować swoje warunki cenowe do obecnych możliwości obiektów.

Niniejsze postulaty opierają się na następujących głównych założeniach;

- optymalizacji obecnych i przyszłych kosztów ponoszonych przez obiekty na rzecz Booking.com

oraz

- podjęcie próby renegocjowania zapisów zawartych umów, tak by były one aktualne do obecnie występujących zjawisk na świecie.

Paulina Robak, Hotel Imperial    Skontaktuj się z autorem petycji

Składając podpis, uprawniam Paulina Robak, Hotel Imperial do przekazania go osobom decyzyjnym w przedmiotowej sprawie.