PETYCJA w sprawie polepszenia jakości funkcjonowania Poczty Polskiej na terenie Gminy Zbąszynek

Do: Tomasza Zdzikota, Prezesa Zarządu Poczty Polskiej S.A.

Szanowny Panie Prezesie,

Od dłuższego czasu UP Zbąszynek zmaga się z niedoborem pracowników pocztowych (zarówno w okienkach pocztowych jak i listonoszy). Przekłada się to bezpośrednio na jakość usług oferowanych przez Pocztę Polską, a co za tym idzie opinię o Państwa spółce.

Już w listopadzie 2019 r. mieszkańcy Gminy Zbąszynek zgłaszali problem z funkcjonowaniem jednostki (petycja z dnia 12.11.2019 r.), co krótkotrwale poprawiło sytuację osób korzystających z Państwa usług.

Problem powrócił ze zdwojoną siłą i w tej chwili usługi oferowane przez Państwa spółkę na stronach internetowych nijak się mają do tych oferowanych „na gruncie” w naszym Urzędzie Pocztowym. Kolejka po odbiór listu, wypłaty emerytur „w okienku”, ważne listy dostarczane z dużym opóźnieniem – to tylko niektóre sytuacje. Dowodzą tego opinie mieszkańców zamieszczane w Internecie jak i wygłaszane słownie podczas rozmów.

Ludzie są świadomi tego, że pracowników jest po prostu za mało i tym samym nie są w stanie zapewnić obsługi interesantów w sposób ich zadowalający. Zdajemy sobie sprawę, że nasza gmina jest specyficzna jeśli chodzi o strukturę zatrudnienia, bo duże zakłady „wysycają” pracowników, dla których wyższe wynagrodzenie jest po prostu atrakcyjniejsze. Wierzymy, że mają Państwo sposób na zatrzymanie tych pracowników, którzy już pracują w UP Zbąszynek.

Zwracamy się z prośbą o pilną interwencję w sprawie funkcjonowania UP Zbąszynek, a w szczególności zatrudnienie większej ilości pracowników obsługujących mieszkańców oraz podniesienie pensji już pracującym tu osobom.

Ponawiamy także propozycje zawarte w piśmie z dnia 7.01.2020 r. (w odpowiedzi na RS.GO.KO.052.1.2019):

• Wstawienie urządzenia typu „ PACZKOMAT” na terenie sołectw – Nie chodzi o SKRZYNKI POCZTOWE, tylko urządzenie które poinformują mieszkańca (wiadomością SMS lub wiadomością e-mail) o przesyłce do odbioru z urządzenia – tak jak to działa w firmie INPOST.
  • Oddelegowanie któregoś z pracowników UP Zbąszynek, aby w wyznaczone dni tygodnia w określonych godzinach przyjeżdżał do sołectw w Gminie Zbąszynek i wydawał listy i inne przesyłki w wyznaczonym miejscu. Np. w każdy: poniedziałek, środę i piątek od godz. 13.00 do 15.00 taki pracownik byłby w wyznaczonym miejscu budynku Szkoły Podstawowej lub Remizy Strażackiej lub innego budynku zaproponowanego przez Region Sieci w Gorzowie Wlkp. (ta propozycja wymaga uzgodnień z Gminą Zbąszynek).

Nowoczesna spółka powinna reagować na głos swoich klientów i na to liczymy podpisując się pod tą petycją.

Do wiadomości: - Region Sieci w Gorzowie Wielkopolskim, ul. Jagiellończyka 4, 66-400 Gorzów Wlkp.

Marek Pych, Radny Rady Miejskiej w Zbąszynku    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, upoważniam Marek Pych, Radny Rady Miejskiej w Zbąszynku do przekazania informacji podanych przez mnie w formularzu osobom, które podejmują decyzje w niniejszej kwestii.